visszatekintő

2021.03.14. 10:04

Várakozó kamionok, eltörölt vágányzár, jeges utak, balesetek – Nyolc éve a hóhelyzet nehezítette a közlekedést

2013 március utolsó hetében is tartott még a tél.

vaol.hu

Fotó: pixabay.com

2013. március 26-án az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki a megye területére a hóhelyzet miatt. A hó alatt jegesek voltak az utak burkolatai, a megyeszékhelyen több koccanásos baleset történt, a gyalogosok pedig nehezen tudtak közlekedni a járdákon. Ráadásul nemcsak a jég, a sűrű köd is nehezítette a közlekedést Szombathely és Vasvár környékén. A látótárvolság nem érte el a 100 métert sem. Vasvár környékéről erős széllökéseket is jelentettek. A főutak burkolata késő délután országszerte többnyire vizes vagy sónedves volt, latyakos szakaszokkal.

Kollégáink ezen a napon élő hírfolyamot indítottak, így tájékoztatták olvasóinkat a legfrissebb információkról. Összeszedtük akkori tudósításainkat.

Elakadások

Vas megye területén kisebb fennakadásokat okozott a havazás. Hétfőn 10 esetben volt szükség tűzoltói beavatkozásba. A megye tűzoltó egységei a havas úton megcsúszott teher- és személygépjárművek, valamint menetrend szerinti autóbuszjáratok műszaki mentését hajtották végre. Személyi sérüléssel járó baleset nem történt.

 

Az esti órákban Ivánc külterületén több kamion és egy mentő is elakadt a hóban, melyek műszaki mentését az Ivánci Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a körmendi hivatásos tűzoltók hajtották végre.

Kedden reggel 8 óráig két esetben volt szükség hóban elakadt, úttesten megcsúszott tehergépjárművek műszaki mentésére.

A rendőrség Vas megyében összesen 117 db 7,5 tonna feletti tehergépjárművet várakoztat: a 86-os főúton Körmendnél, a Szarvas-csárdánál és az OMV benzinkútnál 50 kamion, Szombathelynél, a Táplánszentkereszti leágazótól a Tesco parkolóig pedig 67 kamion kényszervárakozott. A határátkelőhelyeken a tehergépjármű-forgalmat érintő korlátozások voltak érvényben.

Nem lépett életbe a vágányzár a Bük-Szombathely vonalon

Március 25-e és 27-e közé tervezett be a GYSEV Zrt. pályaépítési munkálatokat Bük és Szombathely között, de a rendkívüli időzárás miatt a szakemberek nem tudták elvégezni ezeket. A vágányzár így nem lépett életbe, az utasoknak nem kellett átszállniuk vonatpótló autóbuszokra, az utazókat a normál közlekedési rend szerint vonattal szállította a vasúttársaság. A vonatok az eredeti, hivatalos menetrendi időpontokban közlekedtek.

Várakoznia kellett a kamionoknak

A rendkívüli időjárási körülmények következtében kialakult szlovén határzár miatt a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárműveket várakoztatták a megyében. Ez a korlátozás nem sokkal dél előtt háromszáztíz járművet érintett. A tehergépkocsikat a 86-os számú főútvonalon Körmend határában a Szarvas-csárdánál és az OMV benzinkútnál, illetve Szombathely térségében a táplánszentkereszti leágazótól egy hipermarket parkolójáig, illetőleg telítettség esetén a 86-os számú főútvonal váti elkerülő szakaszán állították le. Az Ausztria irányába tartó forgalom zavartalan volt.

Tizenötös csoportokban engedték a kamionokat

Fél egykor megnyitották a magyar-szlovén határt a 7,5 tonna feletti össztömegű tehergépjárművek előtt. A rendőrség Vas megyében összesen 380 tehergépjárművet várakoztatott: a 86-os főúton Körmendnél 160, Szombathelyen a táplánszentkereszti leágazótól a Tesco parkolóig pedig 220 kamion várakozott.

A rendőrség megindította a forgalmat a Vas megyéből kifelé közlekedő tehergépjárművek részére, a járműveket szakaszosan 15-ös csoportokban engedték tovább.

Nem állt el a hó

19.44-kor számoltunk be róla, hogy Szombathelyen még mindig havazik. A hőmérséklet mínusz három fokra csökkent. Délután három óra óta folyamatosan csökkent a széllökések ereje. Akkor még 40 kilométer/órás lökéseket is mértek, este hétkor ez 27 kilométer/órára csökkent. A szél átlagsebessége 13 kilométer/óra volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában