Emlékezés csendes főhajtással

2021.03.15. 20:07

Online programokba kapcsolódhattak be, akik aktív részesei akartak lenni az ünnepnek

A koronavírus-­járvány miatt megyeszerte szűk körben emlékeztek meg az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseiről.

Vas Népe

20210315 A 11-es huszár hagyományörzők megkoszorúzták Gróf Batthány Lajos emlékművét, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Cseh Gábor

Bük

Bükön az önkormányzat és a hivatal képviseletében dr. Németh Sándor polgármester és dr. Tóth Ágnes jegyző koszorúzta meg a ’48-as emlékművet, és koszorúztak a helyi intézmények és civil szervezetek is. Hogy ne legyenek egyszerre túl sokan a templomparkban, egymás után érkeztek az emlékezők. Ünnepi műsor nem a helyszínen, hanem online zajlott: az utóbbi évek március 15-i emlékezéseiből készült összeállítás, azt a művelődési központ közösségi oldalán tették közzé tegnap délelőtt.

Csepreg

Csepregen Barasics Edina 21 produkcióból álló, 85 szereplős filmet készített március 15-re, nagy összefogással, mindenki első szóra vállalta a szereplést. Nyolc civil szervezet, a zeneiskola és az általános iskola, testületi tagok működtek közre. Verset mondtak a tűzoltók, a polgárőrök, a borosgazdák, a borhölgyek, a Farkas Sándor Egylet tagjai, a képviselők, valamint énekelt a férfidalkör, a város vegyes kara is.

Ikervár

Ikerváron is elmaradt a szokásos ünnepség. A Batthyány Lajos nevét viselő mű­velődési ház sétálós megemlékezésre hívta a település lakosságát és mindazokat, akik Batthyány Lajos szobránál szerették volna leróni kegyeletüket. Hétfőn az emlékműnél térzene segítette az ünnepre hangolódást. Az alkalomhoz illő indulókat, népi muzsikát, ismert folk-rock és popzenei számokat hallhattak az emlékezők. Sokan készültek rá, hogy koszorúval, virággal, zászlókkal fejezzék ki tiszteletüket az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt.

Fotó: Szendi Péter / VN

Jánosháza

Jánosháza így is ünnepelt március 15-én – Időutazás online. A helyi televízió egyik első, eddig csak videókazettán tárolt felvételét tették elérhetővé a világhálón tegnap: az 1992. március 13-án készült felvételen a Szent Imre általános iskola diákjainak ’48-as emlékező műsora látható és hallható.

Kőszeg

Kőszegen Básthy Béla polgármester, Terplán Zoltán alpolgármester, Kovácsné Szabó Éva intézményvezető és a Bersek-iskola munkatársai szűk körű megemlékezésen helyeztek el koszorút a szabadságharc hős katonája, Bersek József huszár ezredes emlékművénél. Hétfő este óta egy YouTube-csatornán látható a Művészeti Szemle gálájára bejutottak produkciója és a polgármester ünnepi beszéde.

Őriszentpéter

Őriszentpéteren az egy­ház, a városi intézmények, civil szervezetek és az önkormányzat képviselői fejezték ki tiszteletüket az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. Az ünnep alkalmából a református templom kertjében lévő kopjafánál helyezték el az emlékezés koszorúit.

Sárvár

Sárváron az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 173. évfordulója alkalmából Kondora István polgármester, dr. Máhr Tivadar és Szabó Zoltán alpolgármesterek, illetve dr. Kondora Bálint megyei alelnök helyeztek el koszorút Petőfi Sándor szobránál, valamint Batthyány, Kossuth és Széchenyi emléktáblájánál. A várost fellobogózták, de az elmúlt esztendőhöz hasonlóan a korlátozások miatt az idén sem szerveztek városi ün­nepséget.

Fotó: Pajor András

Szentgotthárd

Szentgotthárdon a vá­ros önkormányzata nevében Huszár Gábor polgármester és Labritz Béla alpolgármester helyezte el a megemlékezés koszorúját a Kossuth-szobornál. A Pannon Kapu Kulturális Egyesület által készített ünnepi műsort online láthatták az érdeklődők vasárnap 17 órától az egyesület Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján. Az ünnepi műsorban a Színjátszókör tagjai szerepeltek és a polgármester mondott beszédet.

Labritz Béla alpolgármester és Huszár Gábor polgármester koszorúzott Szentgotthárdon
Fotó: Szendi Péter / VN

Szombathely

Szombathelyen főhajtással tisztelegtek az 1848-as hősök előtt a város vezetői. Dr. Nemény András polgármester, dr. László Győző, dr. Horváth Attila és Horváth Soma alpolgármesterek Petőfi Sándor és Horváth Boldizsár szobrát is megkoszorúzták. Nemény András videóüzenetben mondott köszöntőt. Online történelmi sétára invitált Katona Attila történész, az ünnepi műsorban közreműködött Szabó Tibor színházigazgató, Tóth Dániel és Pintér Anikó is.

A 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület a szombathelyi Batthyány-szobornál emlékezett Fotó: Cseh Gábor / VN

A 11-es Huszár Hagyo­mányőrző Egyesület szűk kör­ben, díszőr­séggel és koszorúzással adott tiszteletet a Batthyány-szobornál.

Dre­novácz István, az egyesület elnöke elmondta: annak ellenére, hogy az idén a nyilvános ünneplésre nincsen mód, elődeink és hagyományaik méltó képviseleteként hazafias kötelességünk, hogy fejet hajtsunk hőseink előtt, akik életüket

adták a hazáért és a szabadságért.

Vép

Vépen az óvodások, iskolások zászlókat vittek a ’48-as hősök emlékművéhez, szavaltak, néptáncoltak. A felnőttek a Nemzeti dalt énekelték el zenei kísérettel. Kovács Péter polgármester a március 15-i pesti ifjúságra emlékezve beszédében úgy fogalmazott: „A mi vállunkat nyomja a felelősség, hogy az a történelmi örökség, az a csoda, az a harc és áldozat árán szerzett ország, amelyben élünk, megmarad-e magyarnak.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában