egészség

2021.03.18. 07:00

Öröm az ürömben: Legalább az influenzajárványtól nem kell tartani Vas megyében

Háromszor annyi influenzaszerű megbetegedés kellene ahhoz, mint amennyi a kilencedik héten volt, hogy influenzajárványról lehessen beszélni.

Budai Dávid

Fotó: VN-archív

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosoktól beérkezett jelentések alapján végzett becslés szerint március elseje és 7-e között 4900-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, miközben tavaly ugyanebben az időszakban 36 ezren. Sem a kórházakban, sem a Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriu­mába érkezett 19 mintában nem mutatták ki az influenzavírust, egy esetben adenovírus jelenlétét igazolták.

A kilencedik héten orvoshoz fordult betegek kormegoszlása az alábbiak szerint alakult: a betegek 31,2%-a 0–14 éves gyermek, 28,9%-a 15–34 éves fiatal felnőtt volt, 28,5%-uk a 35–59 évesek, 11,4%-uk 60 éven felüli. A százezer lakosra vetített orvoshoz fordulók száma Vas megyében némi emelkedést mutat: a nyolcadik héten: 65,9, a kilencedik héten 87,3 volt ez a szám, az országos átlag: 50,2. A mostani érték messze a járványküszöb (heti 15 ezer beteg) alatt van, nagyjából a harmada annak.

Tavaly az influenzajárvány a január 20-ával induló héten kezdődött, amikor 17 464 megbetegedést regisztráltak, majd nyolc héttel később, márciusban – egy hétre rá, hogy a kormány kihirdette a koronavírus miatti veszélyhelyzetet – az orvoshoz fordulók száma a járványküszöb alatt volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában