különös visszaeső csaló

2021.03.05. 07:38

Több mint egymilliót csalt ki – Elítélték

A Sárvári Járásbíróság a különös visszaeső vádlottat csalás bűntette miatt 1 év 6 hónap -végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett- börtönbüntetésre és 400.000 forint pénzbüntetésre ítélte, továbbá elrendelte pártfogó felügyeletét.

Szombathelyi Törvényszék

Az időseket csalók is zaklathatják Illusztráció: Szendi Péter

Fotó: Illusztráció: Szendi Péter

A sértett és feleségének falusi lakóházát egy hitel miatt jelzálog terhelte. A sértettek szerették volna a hitelt visszafizetni és a jelzálogjogot az ingatlanukról töröltetni, amelyhez azonban pénzre volt szükségük, de hitelt felvenni -a meglévő, és fizetni elmulasztott hitelük, és az úgynevezett BAR listára kerülésük miatt- nem tudtak, ezért 2018 júliusa környékén felkerestek egy tanút, aki pénzügyi tanácsadóként dolgozott. A tanú a megkeresését követően rövid időn belül bemutatta a sértetteknek a vádlottat, mint azt a személyt, aki az anyagi problémáikat meg tudja oldani.

A vádlott előadta a sértetteknek, hogy van egy fogorvosi cég – egy kft.-, amelynek üzletrészét, ha a sértettek 1 millió forint körüli összegért megvásárolják, akkor hitelhez juthatnak, amelyből ki tudják fizetni a fennálló jelzálog-hitelüket. A vádlott vállalta, hogy elintézi a cég üzletrészének átruházásával kapcsolatos teendőket, amelyhez azonban a vételérár felét, azaz 500.000 forintot át kellett adni a részére, míg a vételár másik fele a társasági szerződés aláírásakor lett volna esedékes. A sértettek elfogadták a vádlott ajánlatát, és 2018. augusztus 7. körül, pontosabban meg nem határozható időpontban, lakóhelyükön, a tanú jelenlétében átadtak a vádlottnak 350.000 forintot, mivel akkor a vételár fele még nem állt a rendelkezésükre. A sértettek ezt követően, pár nap elteltével a vételár feléhez szükséges további 150.000 forintot is átadták a vádlottnak. Ezt követően a vádlott különböző indokokra hivatkozva, minthogy a könyvelő díját kell rendezni az üzletrész átruházásához, az ügyvéd munkadíját kell kifizetni az átírás lebonyolításához, további pénzösszegeket kért a sértettektől, amely összegeket, összesen -a korábban átadott 500.000 forintot is figyelembe véve – 1.240.000 forintot, 2018 október közepéig, pontosabban meg nem határozható időpontig, átadták több részletben a lakóhelyükön készpénzben a vádlottnak.

A vádlott azonban többszöri ígérgetést követően sem intézte el az üzletrész megvásárlását, az valójában nem is állt a szándékában, később már a sértettek számára elérhetetlenné vált, és soha nem is állt kapcsolatban az általa hivatkozott kft. képviselőivel, valódi szándéka arra irányult, hogy a sértettek pénzét megszerezze. A vádlott ezen magatartásával a sértetteket tévedésbe ejtette, és 1.240.000 forint kárt okozott nekik, amelyet teljes egészében megtérített.

Az ítélet jogerős.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában