felfüggesztett szabadságvesztés

2021.03.03. 20:39

Sokba került a csalás – Visszaadta a pénzt, de így sem úszta meg a büntetést

Mindent beismert a vádlott, és az okozott kárt is megtérítette, azonban így is másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre és 400 ezer forint bírság megfizetésére ítélték.

Budai Dávid

20210303 bírósági tárgyalás, Sárvár, Szendi Péter, Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Szendi Péter

Előkészítő ülést tartottak a Sárvári Járásbíróságon szerdán délelőtt. A vádirat lényege szerint a sértettek az ingatlanukat terhelő jelzálogjog törlése érdekében pénzügyi tanácsadóhoz fordultak, akin keresztül megismerték a büntetett előéletű vádlottat. Ő azt ígérte a sértetteknek, ha megvásárolják egy fogorvosi cég üzletrészét egymillió forintért, hitelhez juthatnak, amelyből aztán ki tudják fizetni a fennálló jelzáloghitelüket.

A vádlott vállalta, hogy lebonyolítja az ügyletet, és ezért neki ki is fizettek a sértettek több részletben 1 millió 240 ezer forintot. A vádlott azonban többszöri ígérgetést követően sem intézte el az üzletrész megvásárlását, hiszen ez valójában nem is állt a szándékában, csak a pénzt akarta megszerezni.

Az ügyész, amennyiben a vádlott beismeri bűnösségét, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, két év börtönt – végrehajtásában öt évre felfüggesztve – és 400 ezer forint pénzbüntetést javasolt, valamint kérte, hogy rendeljék el a vádlott pártfogói felügyeletét. A vádlott ezt követően beismerte tettét, és lemondott a tárgyalásról.

Védője részben egyetértett az ügyész feltételeivel, ám felszólalásában arra kérte a bíróságot, hogy némileg csökkentse a kiszabott büntetés mértékét, ami a börtönéveket, a próbaidő hosszát és a pénzbírság nagyságát illeti, hiszen az úgyis eléri a célját, valamint kérte, hogy vegyék figyelembe védence nehéz családi körülményeit is. Mint kiderült, a vádlott az okozott kárt már teljes egészében megtérítette, és tettéért levélben bocsánatot is kért.

Dr. Fonyódi Lajos bíró a vádlottat mint különös visszaesőt végül 1,5 év börtönre – négy év próbaidőre felfüggesztve – és 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, valamint elrendelte pártfogói felügyeletét. Az ítélet indoklásában a bíró hangsúlyozta, egy ilyen jellegű bűncselekmény esetében hiába térítik meg a kárt, a büntetésnek csak akkor van elegendő visszatartó ereje, ha a vádlott pénzbüntetést is kap, ezt ráadásul a jogszabály is előírja – tette hozzá. A vádlott és védője az ítéletet tudomásul vette azzal, hogy a kiszabott pénzbírságot tízhavi részletben szeretnék megfizetni, az ügyész pedig három napot kért nyilatkozata megtételére.

Kiemelt képünkön: Dr. Fonyódi Lajos bíró az ügyészi indítványhoz képest csökkentette a kiszabott büntetés mértékét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában