Aggódnak a kiskertek tulajdonosai

2021.03.23. 16:20

Szánt szándékkal fejbe lőttek egy házi cicát Szombathelyen

Példátlan, hogy a Parkerdőben fegyverrel lőttek meg egy macskát. Ellátogattunk a gazdijához, T. Alexandrához, aki rendőrségi feljelentést tett, nyomozás indul.

Merklin Tímea

20210324, Rálőttek egy macskára a Parkerdőben, Molnár Lajos Kertbarát Szövetség Elnöke és Alexandra, Sé, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Parkerdőben 540 kert van, és összességében 100-130 cica, sok-sok kutya, utóbbiak őrző-védő szolgálatot látnak el. A kerttulajdonosok és bérlők aggódnak, mert mindenki félti az állatait – tudtuk meg Molnár Lajostól, a Parkerdei Kertbarátok Egyesülete elnökétől. – 27 éve vagyok elnök, de állatra még nem lőttek itt. Vannak, akik riasztót szereltek fel a cicák ellen, azok sípoló hangjára is van panasz, de ilyen még nem történt. Alexandra szólt a szombathelyi rendőröknek, én szóltam a séi körzeti rendőröknek, mert Séhez tartozunk. Az egyesületnek saját „járőrszolgálata” is van, utcamegbízotti hálózatot működtetünk: minden utcából egy-két megbízott van, igazolvánnyal, névjegykártyával, ők is figyelnek. Igaz, csak annyi hatáskörük van, hogy ha gyanús személyt látnak, értesítenek engem, jelzik, ha idegen autó jár erre, felírják a rendszámot. A múltkor is felírtak egyet éjfél körül, még aznap éjjel négy-öt betörés volt a házaknál. Leadtuk a rendőrségen a felírt rendszámot, és elkapták a tettest.

Fotó: Olvasó/T. Alexandra

A meglőtt Mogyoró nevű cica gazdája, Alexandra épp állatorvossal konzultált, amikor érkeztünk. Genny folyik a sebhelyből, a macska szeméből, orrából, mivel nem lehet kiműteni a lövedéket, fertőzés lépett fel, az állat valószínűleg ki fog múlni, vagy elaltatják, mielőtt szörnyű kínjai lennének. Gyógyszereket kap, csodával lenne határos, ha megmaradna a golyóval a fejében.

Mogyoró kinti cica, elnyúlik a napsütésben, igényli a simogatást. Szabadon szokott mászkálni, de éjszakára mindig bekéredzkedik a házba, a két másik macskával együtt, sőt együtt is szoktak aludni Alexandrával, aki sírva mondja, hogy Mogyoró most „bujdosik”, és a cicák akkor bujdosnak, mielőtt elpusztulnak. Halálának egyetlen „haszna” lesz – ha szabad ilyet mondani –, hogy kivehető lesz akkor a fejéből a golyó, és abból következtetni lehet a fegyverre.

Alexandra az esetet, a sebesült cicát és a röntgenképet is kiposztolta a közösségi oldalra. Az egyik kommentelő azt fűzte hozzá, hogy a lövedék 5,5 milliméteres űrméretűnek látszik, és hogy az egy gramm tömegű lövedéket ilyen energiával ki lehessen lőni, az azt jelenti, hogy a fegyver biztosan az engedélyezett 7,5 joule-os csőtorkolati energia felett van, ami szerinte feltételezhetően lőfegyverrel való visszaélést jelenthet.

Kiemelt képünkön: A meglőtt Mogyoró nevű cica a gazdijával, Alexandrával

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában