Húsvét után levélszavazás

2021.03.12. 17:57

Szentgotthárd szavaz az iskloaátvételről

Idén márciusban újra napirendre került több szentgotthárdi oktatási intézmény egyházi átvételének ügye. A tavaly ilyenkor a pandémia miatt meghiúsult szülői szavazást a Szombathelyi Tankerületi Központ tájékoztatója szerint a húsvét utáni napokban, levélszavazással bonyolítják le.

Tersztyánszky Krisztina

DCIM\100MEDIA\DJI_0025.JPG

Fotó: Szendi Péter

A Szombathelyi Egyházmegye még 2019 decemberében kezdeményezte a Szombathelyi Tankerületi Központ fenntartásában álló Szentgotthárd és Térsége Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium egyes tagintézményei fenntartói jogának átvételét. . A nemzeti köznevelésről szóló törvény értelmében „akkor adható át nevelési, nevelési-oktatási intézmény vallási, világnézeti szempontból elkötelezett nevelést, oktatást folytató fenntartó számára, ha az intézménybe beíratott kiskorú gyermekek, tanulók esetén a szülők, nagykorúság elérése esetén a tanulók több mint fele azt támogatja.” A tervezett véleményezési eljárás tavaly márciusban a koronavírus-járvány kitörése miatt elmaradt.

A fenntartói jog átvétele 2020-ban újra napirendre került. Amint arról korábban már beszámoltunk, decemberben az egyházmegye már végzett egy előzetes véleményfelmérést a Szentgotthárd és Térsége Általános Iskola Gimnázium és Kollégium fenntartói jogának átvételéről. A szülők mellett a pedagógusokat is megkérdezték, a támogatottság mindegyik csoportban meghaladta a kétharmadot.

Az elmúlt hetekben újra esedékessé vált a szülői szavazás, amely szükséges ahhoz, hogy a következő tanévet már az új fenntartóval kezdhessék az iskolák

A Szombathelyi Tankerületi Központ úgy döntött, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel a levélszavazás lehetőségét biztosítja az érintetteknek. A szavazólapot és a nyilatkozatot a tanulókon keresztül juttatják el a törvényes képviselőknek, akik a szavazólapot zárt borítékban, a nyilatkozatot mellékelve ugyancsak a tanulókon keresztül küldik vissza. A szavazólapok visszaküldésére nyitva álló időtartam 2021. április 8-9, illetve 12. A szavazatok összeszámlálását szavazatszámláló bizottság segíti.

A Szentgotthárd és Térsége Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium teljes pedagógusi létszáma jelenleg 117, míg a tanulói létszám 940.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában