Oltakozás

2021.03.12. 17:44

„Szombathely polgármestere egy munkatársat sem adott a háziorvosok adminisztrációs feladatainak ellátásához ” – Valós segítségnyújtás helyett baloldali hangulatkeltés?

Szombathely polgármestere egy munkatársat sem adott a háziorvosok adminisztrációs feladatainak ellátásához – tájékoztatott a Vas Megyei Kormányhivatal. Ismert, az elmúlt napokban arról szóltak a baloldali hírek, hogy az országban elsőként három helyszínen városi tömeges oltópontok nyílnak Szombathelyen.

Vas Népe

Oltás, Markusovszky kórház, 20210121, Szombathely, ut, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Három helyszínen, a Savaria moziban, a Szombathelyi Képtárban és a Schrammel-múzeumban alakít ki az önkormányzat oltópontot azzal a céllal, hogy a háziorvosok rendelési időn kívül ne a saját rendelőjükben, hanem itt fogadják az oltakozásra várakozókat. Csütörtökön szerkesztőségünk a baloldali sajtóból értesült: a járvány miatt egyébként zárva tartó képtárban helyszíni bejárást és részletes tájékoztatót tartottak közel fél tucat kamera és fényképezőgép gyűrűjében, nem törődve a járványügyi szabályokkal, így például a másfél méteres távolság tartásával sem. A felvételeken egyébként az is látszik, hogy az eseményen csak a „baráti” sajtó képviselői lehettek jelen.

Pénteken délelőtt Szombathely polgármestere, Nemény András nyílt levelet intézett Harangozó Bertalan számára, amiben a kormánymegbízott felelősségét firtatta, emellett pedig ismét politikai szálat kevert az egészségügyi szakmai ügybe.

Szerkesztőségünk kérdéseket küldött a városháza és a kormányhivatal sajtóreferensei számára. A városháza kommunikációs csapata kérdéseinket és az azokra adott „válaszokat” az önkormányzat Facebook-oldalán is megosztotta. Deja vu érzésünk van. Ha ugyanis Nemény András polgármester minden válasza a valóságnak megfelel, miért védekezik? Ha mindenben a törvény szerint jártak el, és úgy van, ahogy állítják, miért nem mondták el ezt személyesen?

A válaszokból egyébként látszik: a városvezetés a szombathelyi háziorvosok képviselőivel e témában először március 3-án folytatott egyeztetést, ahol a háziorvosok ismertették javaslataikat, így oltópontok kijelölését kezdeményezték – úgy tudjuk, hogy a kezdeményezést nem támogatta mind a 35 szombathelyi praxis képviselője.

Aggasztó lehet sokak számára az is, hogy Herényből, Szentkirály városrészből vagy éppen Oladról a belvárosba kellene beutazni az oltásért, miután a városvezetés a peremkerületekben nem, csak a belvárosban jelölt ki közös oltópontokat. Erre is rákérdeztünk. A polgármester szerint azonban ezek a helyek tömegközlekedési eszközökkel könnyen megközelíthetők. Kérdés persze, jó-e, ha az oltakozók buszra szállnak járványhelyzetben.

A válaszokból megtudtuk azt is, hogy az adminisztrációs feladatokban a városvezetés tagjai – tehát politikusok – is részt vehetnek a polgármester szavai szerint. Úgy tűnik, ez a városvezetők számára adatvédelmi szempontból kicsit sem aggályos. Ennek fényében különösen megmosolyogtató, hogy hiába kérdeztük, éppen adatvédelmi okokra hivatkozva nem kaptunk konkrét választ arra, hogy soron kívül beoltották-e az alpolgármestereket és családtagjaikat.

„Szombathely polgármestere egy munkatársat sem adott a háziorvosok adminisztrációs feladatainak ellátásához” – erről már a Vas Megye Kormányhivatal közleményéből értesültünk. Azt írták: „A polgármester valójában nem segíteni akar, hanem csupán politikai haszonszerzés vezérli. Február 22-én kérte a kormány az önkormányzatokat, hogy segítsék a háziorvosokat adminisztratív feladatok, főképpen az oltásokkal kapcsolatos időpontszervezések ellátásában, amihez egy-két munkatársat biztosítsanak. Szombathely polgármestere a kérésnek immár három hete nem tesz eleget. Felszólítjuk a polgármestert, hogy a zavarkeltés és a látványpolitizálás helyett a háziorvosok érdemi adminisztrációs támogatásával segítse, hogy a szombathelyiek oltására minél hamarabb sor kerülhessen!” – olvasható a kormányhivatal közleményében.

A szombathelyi baloldali városvezetés egyébként korábban felvetésünkre visszautasította a politikai haszonszerzésre utaló célzást.

A tényekhez hozzátartozik az is, hogy Szekszárdon február végén adtak a háziorvosok tájékoztatást arról, hogy március 3-ától a helyi kulturális központban várják közös oltópontra az oltandókat. Kőszegen pedig ugyancsak hetek óta részt vesz az önkormányzat az oltások szervezésében. Igaz, kisebb ricsajjal, mondhatnánk csendben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában