zöldbe csalogató

2021.03.20. 10:00

Testi, lelki feltöltődés – Számos vasi arborétum várja a látogatókat

A járvánnyal összefüggésben kihirdetett korlátozások miatt felértékelődtek a szabadtéri programok. A legutóbbi szigorítások szerencsére továbbra is megadják a lehetőséget arra, hogy parkokban, arborétumokban töltődjünk fel testileg, lelkileg.

Gyöngyössy Péter

Virágba borult a Kámoni Arborétum Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Képen Bicsák Adrienn

Fotó: VN-archív/Unger Tamás

A Kámoni Arborétumban már hetek óta rengeteg a látogató. Februárban ötször annyian keresték fel a kertet, mint tavaly ugyanekkor. Pár napig még megcsodálható a kora tavaszi virágszőnyeg, de a hóvirágos, tőzikés, sáfrányos stádium a végéhez közeledik. Az aljnövényzetben a szellőrózsák veszik át az uralmat, de egyre több cserje borul virágba, hamarosan nyílnak a magnóliák. A kert 9-től 18 óráig van nyitva minden nap. Mivel belterület, a szigorított járványügyi korlátozások szerint kötelező a maszkhasználat.

Jóval többen sétálnak a kámoni arborétumban is
Fotó: Unger Tamás

Az Erdészeti Tudományos Intézet kezelésében lévő másik vasi gyűjteményes kert, a Sárvári Arborétum rendelkezik a legrégebbi, 16. századi írásos emlékekkel. Egyebek mellett 200 éves platánok, fekete fenyők, tiszafák, japán-akácok, vasfák, egylevelű magaskőris és 100–130 éves liliomfák élnek itt. A kert március végéig 9 órától 17 óráig, április 1-jétől 19 lesz nyitva. Itt is a belterületekre vonatkozó járványügyi szabályokat kell betartani.

A gróf Festetich Andor által alapított 13 hektáros Sze­lestei Arborétumban mintegy ötszázféle növénykülönlegesség található. Most virágzik a kockás liliom, májusban a királyné gyertyája és a sárga liliom. Április közepén a liliomfák is virágba borulnak. Az arborétum 7-től 17 óráig látogatható. Itt is kötelező a maszkhasználat.

A Jeli Arborétum április 1-jén nyit ki. Ambrózy-Migazzi István, a „virágos gróf” az első világháború utáni években öt hektáron kezdte kialakítani a mai varázskertet. Ma már száz hektárjával Vas megye legnagyobb területű arborétuma. A leglátványosabb a mintegy 300-féle havasszépe (rhododendron) késő tavaszi, kora nyári virágzása. Az idei nyitásra mintegy 15 ezer nárcisz és mintegy 300 új magnólia ültetésével is készültek. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. által fenntartott arborétum április végéig várhatóan hétköznap 8 és 15 óra között, hétvégén és húsvétkor pedig 8-tól 17 óráig tart nyitva. Erről érdemes azonban előre tájékozódni.

Jeli Arborétum Fotó: VN-archív

Vas megye legkisebb arborétuma, a kőszegi Chernel-kert március 3-án nyitott. Az első fákat még maga Chernel István ültette 1896-ban. A kertben jelenleg több mint háromszáz növényfaj él. Egy tanösvényen a Kárpát-medence legveszélyeztetettebb növényfajainak élő példányai is tanulmányozhatók. Itt működik a madárvédelmi mentőközpont, ahol a madarak egy része szintén megtekinthető. Az arborétum szabadon látogatható keddtől csütörtökig 10 és 16 között, pénteken 13 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában