Egyirányú lesz a Pap köz

2021.03.05. 07:00

Több autó landolt az út mellett élők kertjében, ezért változtat a sárvári önkormányzat

Behajtás- és sebességkorlátozás Rába­sömjénben, utca egyirányúsítása a főtérnél, forgalomtechnikai szabályozási terv a Kertvárosban és tavaszi úthibajavítás. Az önkormányzat közlekedésfejlesztési koncepciójának újabb elemei valósulnak meg a városban.

Pajor András

Nem csak a súlyt, hanem a sebességet is korlátozzák. Varga Károly önkormányzati képviselő szerint is nyugalmasabbak lesznek Rábasömjénben az utcák

Fotó: Pajor András

Rábasömjénben új forgalmi szabályokat vezettek be az ott élők nyugalma érdekében. A Magyar Közút Zrt. – a képviselő-testülettel egyetértésben – súlykorlátozást írt elő a településrészen áthaladó útszakaszra a 12 tonnánál nagyobb gépjárművek számára, továbbá 30 km/órás sebességkorlátozás is életbe lépett a Rábasömjénen átvezető főúton.

Az önkormányzattal egyeztetve, a Rábasömjénben élők kérése alapján módosította a közlekedés rendjét a Közút. Ugyanis a nagyobb gépjárművontatmányok közül is egyre többen próbálták a 84-es és 88-as utak csatlakozását lerövidíteni. A gyorshajtás miatt pedig már többször előfordult, hogy autó landolt az út mellett lakók kertjében.

– A Rábasömjénben élők lakossági fórumon is megerősítették a forgalom szabályára vonatkozó elképzeléseket – szólt a változásokról Varga Károly, a körzet önkormányzati képviselője.

Nem csak a súlyt, hanem a sebességet is korlátozzák. Varga Károly önkormányzati képviselő szerint is nyugalmasabbak lesznek Rábasömjénben az utcák
Fotó: Pajor András

A Kertváros keskeny utcáin mára óriásira nőtt a gépjárműpark. A közlekedést a meglévő épületek miatt csak forgalomtechnikai eszközökkel lehet szabályozni. Lakossági kezdeményezés érkezett az önkormányzathoz a Kazinczy és az Ungvár utcák közötti utcákat érintő egyirányúsítás ügyében.

– Az önkormányzat ezt figyelembe véve úgy döntött: közvélemény-kutatás alapján határoz az egyirányúsítás kérdésében. Az elkövetkező hetekben azt tervezzük, hogy – természetesen a járványügyi szabályok szigorú betartásával – minden érintett háztartást felkeresünk és kikérjük a véleményeket az egyirányúsításról. Csak többségi akarat esetén lesznek változások – mondta el Szabó Zoltán alpolgármester.

A téli időszakban megrongálódott közutak és padkák karbantartása során a város területén huszonhat utcában összesen száztíz kátyút szüntetett meg az önkormányzat. Az év folyamán az esetlegesen keletkező újabb úthibák javítására a tervek szerint még két alkalommal, augusztus és november hónapokban kerül sor.

Március 15-én új forgalmi rend lép életbe a Pap közben. A kötelező haladási irányt a Dózsa György utcától a Kossuth tér irányába határozták meg. A sárvári önkormányzat képviselő-testülete az egyirányú forgalmi rend kialakításáról a Sárvári Rendőrkapitánysággal és a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel lefolytatott körültekintő szakmai egyeztetést követően hozott döntést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában