Új vezeték is épül

2021.03.24. 07:00

Több települést érint a szennyvízrendszer fejlesztése

Ipánkot, Szalafőt, Magyarszombatfát és Őriszentpétert érinti az a beruházás, mely várhatóan megnyugtató módon rendezi a nemzeti parki települések évek óta húzódó szennyvízkezelési problémáját. Sikeres volt a közbeszerzés, Ispánkon és Szalafőn ma adják át a munkaterületet, holnap elkezdődhet a beruházás.

Gyöngyössy Péter

Fotó: Szendi Péter

Aki Szalafőn a Pityerszerre igyekszik, a Templomszer után az út mellett láthatja azokat a nagy fehér tartályokat, melyek a korábbi szennyvíztisztítók gyűjtőmedencéi voltak. Lugosi Arnold polgármestertől megtudtuk, hogy bármilyen hihetetlen, ezek a medencék maguktól, azaz a talajmozgás, a talajvíznyomás hatására emelkedtek ki a helyükről. Ez jól példázza azokat a problémákat, melyekkel több mint két évtizede küzd a település.

A rendszer már egy ideje nem üzemel. A még működő tartályokból a szennyvizet naponta szippantóautók viszik a körmendi tisztítóba.

Tamaskó Gábor Tamás, a most induló projektben a gesztor szerepét vállaló Ispánk polgármestere elmondta, hogy a beruházás eredményeként a szalafői és az ispánki szennyvizet az őriszentpéteri tisztítóba vezetik. A korábbi hálózat megmarad, egy új nyomóvezeték épül a közút mellett, a mostani tisztítók helyén átemelő telepek létesülnek. Március első felében aláírták a szerződéseket. Az ispánki és a szalafői beruházás kivitelezését egy szombathelyi cég nyerte el.

Kiemelt képünkön: Lugosi Arnold, Szalafő polgármestere: A tönkrement korábbi szennyvíztisztítók helyén átemelő telepek lesznek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában