barangoló

2021.03.20. 07:00

Túrázni szeretne? Ezeket az útvonalakat ki ne hagyja!

Sulics Boglárka rutinos kéktúrázónak mondhatja magát, két éve járja a túra útvonalait. Ezúttal olvasóinkat szeretné néhány megyei és országos túraötlettel, praktikus tanáccsal ellátni.

Polgár Patrícia

Fotó: Sulics Boglárka

- 2018. augusztus 4-én került bele az első bélyegzőm a kéktúra füzetembe, igazából innentől számítom magam túrázóak. Ezt az egészet édesapámnak köszönhetem. Ő kezdett el az interneten kéktúrás videókat nézni és mindig mutatta, hogy milyen szép helyeken járnak. Ezen felbuzdulva vettük meg a kéktúrás füzetet és vágtunk bele családilag, akkor még a hétköznapi hátizsákjainkkal, túrafelszerelések nélkül. Később a kéktúra mellé jött a teljesítménytúrázás is, főleg Szombathely környékére és a Kőszegi-hegységbe szoktunk menni a Sakura egyesület és a Vasi Vándorok SE teljesítménytúráira, de kihagyhatatlan már minden évben számunkra a Téli Tihany teljesítménytúra is. Március 13-án elkezdtem a Covid miatt a Dél-Dunántúli kéktúrát is, mert ennek a szakaszai elérhető távolságban vannak – meséli Bogi.

Hozzáteszi, szerinte mindenki számára más és más túrahelyek lehetnek érdekesek. Ha választania kéne, ő a Bakonyt és a Balaton-felvidéket emelné ki számára legkedvesebb helyekként. Azonban Vas megyében is számos olyan úticél van, ahova szívesen visszajár. A sokak által ismert Írott-kő kilátó az egyik ilyen hely, ami minden évszakban teljesen más arcát mutatja és a sokadik alkalom után sem unalmas.- Pár éve március elején derékig érő hóban mentünk fel, hát valami csodálatos, mesebeli arca volt, de hajnalban napfelkeltét nézni is voltunk már fent, akkor pedig az ébredő erdő és állatok miatt volt csodás – emlékszik vissza. A Kőszegi-hegységben járva érdemes megjárni még a Zeiger-nyerget, a Tábor-hegyet és a Keresztkutat. Utóbbinál van egy elhagyatott régi határőr laktanya is. Bár ezek a helyek kicsit messzebb vannak mint az Óház-kilátó vagy a Hétforrás, de nincs is akkora tömeg, mint az utóbbiaknál. Csak az ember van és a természet szépsége.

Keresztkút eldugott laktanyája

Bogi a vasi túrázóknak szintén meleg szívvel ajánlja a dozmati Krisztina-kilátót, ami a településről egy félórás könnyed sétával elérhető. Kialakítása pedig nem mindennapi látványt nyújt a kirándulóknak.

Az egyik legszebb Vas megyei kéktúra útvonal a hatalmas Farkas-erdő, ami hazánk egyik legnagyobb egybefüggő erdeje Káld és Bejcgyertyános között – megér egy egész napos barangolást. Az erdőben találhatunk egy nem is olyan régen átadott kilátót, egy kis kápolnát, valamint a banyafákat, amik több mint 300 éves kidőlt tölgyfák.

A Farkas-erdő Hidegkúti erdészház
Fotó: Sulics Boglárka

Kitekintve a megyéből Bogi a Balaton-felvidék felé venné az irányt. Egyik legkedvesebb helye a Csobánc, ami az Országos Kéktúra egyik bélyegzőpontja is. A tetejéről szemlélődve feltárul a Badacsony, Szigliget, a Szent György-hegy és a Balaton látképe. – Én azért szeretem ezt a helyet, mert a várfalra kiülve be lehet látni mind azokat a helyeket, csúcsokat, amiket már érintettem a kéktúrázásom során. Ősszel a születésnapomat is itt töltöttem egy vadkempinges sátrazással. Felemelő látvány, ahogy lenyugszik a nap a tanúhegyek között – meséli a túrázó.

Vadkempingezés Csobáncon
Fotó: Sulics Boglárka

- Szintén a kéktúrázáshoz köthető látványosság a Kőris-hegy, ahol nyáron a hegytetőn álló Vajda Péter-kilátóban a csillagos ég alatt töltöttünk el egy éjszakát. Talán emiatt is lett a kedvenc helyem – mondja, majd hozzáteszi: a hegyre Bakonybélből lehet feljutni a kék sáv jelzésén, ám ez előtt a település kihagyhatatlan látnivalója a magyar Gyilkos-tó, más néven a Hubertlaki-tó is.

Varázslatos a kilátás a Zala megyei Rezi várából, ahova a településről egy egész jól kiépített tanösvényen lehet feljutni, de autóval is könnyedén megközelíthető. A várból látszódik a szemben fekvő zalaszántói Béke-sztúpa valamint tőle jobbra a Tátika-várrom.

A zalaszántói Béke-sztúpa
Fotó: Sulics Boglárka

Bogi legfontosabb tanácsa a túrázni indulók számára, hogy mindenki a fizikumának megfelelőt túrát válasszon, amit aztán be is tud fejezni. Nagyon fontos továbbá a megfelelő cipő kiválasztása. Ne legyen túl vékony és sima a talpa. Akinek a bokája hajlamos a ficamodásra, annak a túra bakancsot ajánlja, de egy rövidszárú túra cipő is megfelelő lehet a kiránduláshoz. Szintén elengedhetetlen számára egy feltöltött, telefonra csatlakoztatható külső akkumulátor és egy fejlámpa. Nem hiányozhat a túratáskájából az elsősegély csomag sem, ami fontosabb gyógyszereket, kalcium ampullát, sebtapaszt tartalmaz.

Mivel a lába hajlamos hosszabb túrázásokkor a hólyagosodásra, mindig magánál tart egy tűt és cérnát. A tűvel a vízhólyagot azonnal ki tudja bökni, a cérna pedig ahhoz kell, hogy ne töltődjön fel újra a hólyag vízzel. Mint mondja, túrázás előtti nap mindig felkészül az aktuális útvonalból, hogyha nincs is megfelelő GPS-jel, akkor is tudjam, hogy merre kell menni, valamint a térképet papírra is kinyomtatom. Fontosnak tartja a réteges öltözködést és a praktikumot. A telet leszámítva olyan túra nadrágban járja a természetet, ami könnyen átalakítható rövidnadrággá, ha az időjárás azt kívánja. A jó idő közeledtével kiemelten ajánlja a szúnyog és kullancsriasztó használatát. A túrák megtervezésében a Turistamagazin, egy természetjáró mobil alkalmazás és weboldal – a HeyJoe – szokott segíteni Boginak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában