Új alternatív közösségi színterek létesültek

2021.03.15. 19:18

Ünnepségek nem voltak, de sokan ünnepeltek Vas megyében

Az idén elmaradtak a megszokott március 15-ei ünnepségek. A járványhelyzet miatt hozott korlátozó intézkedések miatt nem lehetett rendezvényeket tartani, zárva voltak a művelődési házak és az iskolák is. Az elmúlt hosszú hétvége bebizonyította, ünnepelni máshogyan is lehet.

VN

március 15 , buszmegálló, Rajzok, Gaál Sándor polgármester, Horváth Dóra, NMI bucsui közművelődési aszisztens, 20210313, ut, Bucsu, Vas Népe / Unger Tamás

Forrás: VN

Fotó: Unger Tamás

Március 15-én hagyományosan a 1848-49 -es forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire emlékezünk. Az idén a járványhelyzet miatt nélkülöznünk kellett az ünnep megszokott formáit. Nem lehettek rendezvények, zárva voltak a művelődési házak, iskolák, óvodák. Persze zászlót most is ki lehetett tenni a házakra és kokárdát is kitűzhettünk. Ugyanakkor fontos a közös ünneplés, a közösségi élmény. A különleges helyzet számos alternatív módszert hozott.

Ölbő

Ölbőn nemzeti színű papírzászló és kokárda készítésére biztatta a helyieket az önkormányzat. Az elkészült alkotásokat a település központjában a világháborús emlékmű mellett található 48-as kopjafánál található tartóban lehetett elhelyezni. Vasárnap ottjártunkkor már gyűltek az alkotások.

Acsád

Fotó: Unger Tamás / VN

Acsádon a falu apró népe számára tettek közzé felhívást, melyben arra kérték a gyerekeket, hogy rajzoljanak, színezzenek, vagy hajtogassanak az ünnep jegyében, az elkészült műveket pedig hurkapálcikára ragasztva helyezzék el március 15-én a faluház mellett, az I. világháború áldozatainak tiszteletére emelt szobor környékén. Vasárnap már valóságos 48-as szentéllyé alakult az emlékhely. A hagyományos zászlókon kívül a nemzeti trikolór megjelent papírból készített virágok, tulipánok, huszárok és pillangók formájában, de még egy textilből készült rózsacsokorban is. Persze nem hiányozhatott a Nemzeti dal, a 12 pont sem rögtönzött emlékhelyről.

Bucsu

Fotó: Unger Tamás / VN

Bucsuban szombat délelőtt, az egyik buszmegálló közösségi kiállító térré alakult. Horváth Dóra, a Nemzeti Művelődési Intézet bucsui közművelődési munkatársa volt az ötlet gazdája. Felhívással fordultak a falu népéhez, melyben gyermekrajzokat vártak a kiállításhoz. Szombaton az önkormányzat tagjai, köztük Gál Sándor polgármester öltöztették fel a buszmegállót. A laminált gyermekrajzokon kívül egy szép nagy kokárda, a nemzeti dal a 12 pont is helyet kapott a mini tárlaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában