előrejelzés

2021.03.17. 07:00

Vajon mit hoz idén Sándor, József és Benedek a Vas megyeieknek?

A héten erős, olykor viharos szélre számíthatunk, tovább csökkennek a nappali hőmérsékletek, és visszatérnek az éjszakai fagyok. A szakértő számításai szerint húsvétra megérkezhet a várva várt tavasz.

Cseh-Egyed Bernadett

Időjárás, 20210316, ut, Gyöngyösfalu, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

„Sándor napján megszakad a tél, József napján eltűnik a szél, zsákban Benedek hoz majd meleget, nincs több fázás, boldog, aki él” – Weöres Sándor sorait a sokéves meteorológiai megfigyelések támasztják alá, általában március közepén melegebb légtömegek érik el hazánk térségét. Idén azonban erre még várnunk kell: a folytatásban hűvös, szeles napok jönnek. Pétervári Tibor, az OMSZ szombathelyi észlelője elmondta: szerdán még 8, a hét második felében már csak 5-6 Celsius-fok körül lesznek a nappali maximumok, és visszatérnek az éjszakai fagyok is.

A derült, szélcsendesebb helyeken –5 fokig hűlhet a levegő. Az erős szélben gyors felhőátvonulások várhatók, jelentősebb mennyiségű csapadékra csak pénteken és szombaton számíthatunk egy-egy látványos zápor, hózápor formájában. Ilyentájt zajlanak a nagy légcserék az északi féltekén, ezért a március-április az év legszelesebb időszaka. A hónap első felének átlaghőmérséklete 4,6 Celsius-fok, ez több mint egy fokkal kevesebb az elmúlt 30 év átlagánál. Valószínűleg a fagyos napok száma is meghaladja az ilyenkor szokásos tíz napot, hiszen már most itt tartunk, és a rossz idő java még hátravan.

Pétervári Tibor úgy látja, a következő hét elején lassú felmelegedés kezdődik, a húsvéti ünnepekre talán kellemesebb arcát mutatja az időjárás. Úgy számol, jövő héten elveteményez, már mindennel előkészült, csak a megfelelő időpontra vár.

Kiemelt képünkön: Kedden délután Gyöngyösfalu fölött ilyen volt az ég: felhők gyülekeztek, feltámadt a szél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában