Csapadékvíz-elvezető hálózat fejlesztése

2021.03.01. 07:00

Vápák és csatornák épülnek Kőszegen

Az út- és parkolófejlesztési program indításával párhuzamosan jelentős csapadékvíz-elvezetési programot készítettek elő a Városházán – a pályázatot múlt héten beadta a város. Kőszeg belterületi védelmét szolgálja a csapadékvíz-elvezető hálózat fejlesztése.

Tóth Kata

20210226 A Gestyenyefa utca is megújulhat Kőszegen, Terplán Zoltán, Schlögl Krisztián, Kiss Péter, Kőszeg, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A Kőszegi-hegység lábánál fekvő városban gyakran okoz problémát a csapadékvíz, az infrastruktúra-fejlesztés az elmúlt évtizedekben nem tudta követni a lakossági igényeket. Az induló programban elsősorban a hegylábi területek érintettek, ahol az infrastruktúra legkevésbé fejlett, az utak mentén a csapadékvíz- elvezetés nem megoldott, foglalta össze Kiss Péter, a városfejlesztési bizottság elnöke. A pályázatról elmondta: több mint 1,5 kilométer szakaszon irányozza elő csapadékelvezető árkok, vápák és csatornák építését, felújítását a hegylábi területen, Kőszegfalva esetében pedig a falut övező Sobak-árok 500 métert meghaladó felújítását – profilozást és tisztítást – tartalmazza. Sikeres pályázat esetén a fejlesztések főbb helyszínei a Puskapor utca nyugati része, a Hideg-völgyi befogadó és a Kálvária stáció-sétány, a Hadik András utca, a Csőszház, a Gesztenyefa és az Erdő utca lehetnek.

Korábban többnyire hegyi, zártkerti utak működtek itt, de az utóbbi évtizedekben a részben művelt, részben elhanyagolt zártkerti ingatlanok nagy része beépült, sorra nőttek ki a gazdasági és lakóépületek. Egy másik előkészítés alatt álló pályázattal az üdülőterületi csapadékvíz-elvezetés problémáit is szeretnék orvosolni. Ha a pályázatok nyernek, és a szükséges műtárgyak – hordalékfogók, vízkivetők, rácsos folyókák, vízelvezető vápák, nyílt és zárt vízelvezető rendszerek – kiépülnek, az nagy lépés az utak fejlesztése felé, és jelentős megtakarítást eredményez a városnak. A tervezett beruházások eredményeként ugyanis csökkennek mind a városi (zárt) csapadékvíz-elvezető rendszer, mind a szilárd burkolatú utak, mind a zártkerti szilárd útburkolattal nem rendelkező utak fenntartási, javítási költségei, ahogyan csökken a belterületi ingatlanokat fenyegető elöntések veszélye is.

– A jó minőségű utak kialakítása azonban nemcsak pénz kérdése, hanem a tulajdonviszonyok rendezésétől is függ, fűzte hozzá Terplán Zoltán, Kőszeg alpolgármestere. A csapadékvíz-elvezetés teljes rendezéséhez jelentős forrásokra lesz még szükség, ezért ilyen irányban a városvezetés további erőfeszítéseket tesz.

Kiemelt képünkön: Kiss Péter bizottsági elnök, Schlögl Krisztián, a Fejlesztési Iroda projektmenedzsere és Terplán Zoltán alpolgármester a Gesztenyefa utcában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában