Rendőrségi összegzés

2021.03.25. 13:30

Vas megye az ország egyik, bűnügyileg legkevésbé fertőzött területe

A Vas megyei bűnügyi helyzetről kérdeztük a rendőrséget, és arról, hogy visszatekintve 2020-ra, milyen kirívó esetek voltak. Amint kiderült: népszerű bűnelkövetési forma az internetes hirdetés, sokrészes csalássorozatokra derült fény.

Merklin Tímea

Fotó: Horváth Balázs

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint megyénk továbbra is az ország egyik bűnügyileg legkevésbé fertőzött területének számít.

A regisztrált bűncselekmények száma a korábbi évekhez képest csökkent. Érdekességként négy tavaly befejezett esetet emeltek ki.

Egy betöréses lopássorozatot, amely miatt 2017-ben indult eljárás, és a nyomozás során 53 bűncselekmény elkövetését derítették fel. Az elkövetők az ország különböző pontjain hajtottak végre betöréses lopásokat mezőgazdasági telephelyeken, ahonnan növényvédő szereket és egyéb vegyszereket tulajdonítottak el. Ezek közül Vas megyében négy lopás történt, a megye illetékességi területén kívül pedig negyvenegy lopás és nyolc orgazdaság. A tizenhárom elkövetőből egyik sem Vas megyei.

Kétszázhat részes volt egy csalássorozat, amely miatt 2019-ben indult eljárás a Szombathelyi Rendőrkapitányságon. Az elkövetők internetes hirdetési oldalakon különböző árucikkeket kínáltak megvételre, de miután a vevők a tettes részére a kialkudott összeget átutalták, az árucikket nem kapták meg. Vas megyében kilenc, a megye illetékességi területén kívül 197 bűncselekményt derítettek fel. A bűncselekmények három elkövetője nem Vas megyei.

A Kőszegi Rendőrkapitányságon szintén 2019-ben indult eljárás olyan csalások miatt, amely sorozatban negyvennégy bűncselekményre derült fény. Ezek is internetes álhirdetések voltak: csak pénzt kértek, árut nem küldtek cserébe. Vas megyében mindössze öt, a megye illetékességi területén kívül harminckilenc ilyen eset volt. A bűncselekmény elkövetője nem Vas megyei.

A Sárvári Rendőrkapitányságon 2018-ban indult eljárás egy csalássorozat ügyében, ennek során negyvenhárom bűncselekményt derítettek ki. A módszer ugyanaz: az elkövető internetes hirdetési oldalakon különböző árucikkeket kínált, majd miután a vevők a tettes részére a kialkudott összeget átutalták, az árucikket nem kapták meg. Vas megyében három, a megye illetékességi területén kívül negyven ilyen bűncselekményt derítettek fel.

Ebben a négy nyomozásban összesen 346 jogsértést regisztráltak, ebből 325-öt nem Vas megyében követtek el. A bűncselekmények két elkövetője nem Vas megyei.

Az országosan regisztrált jogsértésekből mindössze 2,4 százalékban „részesedtünk”, ami nagyjából megfelel az elmúlt húsz esztendő átlagának.

A területi megoszlás adatai alapján a regisztrált bűncselekmények többségét a Szombathelyi Rendőrkapitányság illetékességi területén követték el, de ebben nincs semmi meglepő. Utána a Sárvári Rend­őrkapitányság és a Körmendi Rendőrkapitányság illetékességi területe vált leggyakrabban bűncselekmény elkövetésének helyszínévé. A sorrendben a Kőszegi Rendőrkapitányság és a Celldömölki Rendőrkapitányság következik, míg a legalacsonyabb részesedése a Vasvári Rendőrkapitányságnak van. Az ott élők biztonságérzetét alapvetően befolyásoló, közterületen elkövetett bűncselekmények száma öt százalékot meghaladó mértékben csökkent.

Emberölés nem történt

A bűnözés szerkezete megyénkben 2020-ban alapvetően nem változott, továbbra is a vagyon elleni jogsértések voltak többségben. A lakásbetörések száma mérséklődött. Vas megyében tavaly emberölés nem történt. Az előző évhez képest tovább emelkedett azon települések száma, ahol nem történt bűn­eset, így arányuk már 17,59 százalék. A tíz bűncselekményt „el nem érő” települések száma is tovább növekedett, arányuk 66,67 százalék. A tíz és húsz közötti bűncselekményt mutató települések száma kisebb mértékben ugyan, de szintén növekedett, arányuk már 9,72 százalék. Tavaly a települések mintegy 94 százalékán egyáltalán nem volt bűnözés, vagy csak minimális.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában