A Covid-fertőzés utóhatásai – Dr. Prugberger Lászlót kérdeztük rendelésének tapasztalatairól

Sokan átestek már a Covid-fertőzésen, a háziorvosok számos maradványtünettel találkoznak. Dr. Prugberger Lászlót kérdeztük rendelésének tapasztalatairól.

Merklin Tímea

Dr. Prugberger László: három hónappal a fertőzés kezdete után is fennállhatnak tünetek

Fotó: Cseh Gábor

Amint mondta, a Covid lefolyását lényegében három csoportra lehet osztani. Vannak az enyhe vagy közepes tüneteket mutató betegek, akik szerencsésen az otthonukban tudták átvészelni, náluk 14–20 nap alatt lezajlik a betegség. Vannak súlyos tüneteket mutató betegek, akiket kórházba kell utalni, és vannak olyanok, akik a kórházban lélegeztetőgépre kerülnek.

– Megfigyeltük, hogy a cukorbetegeknél és a metabolikus szindrómában szenvedőknél (túlsúlyosaknál) súlyosabb a lefolyás. A kezelt magas vérnyomásos betegeknél nem vettük észre, hogy a kimenetel rosszabbodna. Akinél viszont szívelégtelenség vagy a koszorúerek meszesedése fennáll, komoly rizikófaktor. A koronavírus a szív- és érrendszert érinti, és ha van egy meglévő koronáriabetegség, amelyre rájön egy Covid okozta külsőszívhártya-gyulladás, az nehezítheti a betegség lefolyását, sőt akár végzetes is lehet. A gyulladásos bélbetegségek, amelyek az immunrendszert érintik, fokozzák a kockázatot.

Dr. Prugberger László: három hónappal a fertőzés kezdete után is fennállhatnak tünetek
Fotó: Cseh Gábor

Ellenpélda az az egyetlen Crohn-­betegünk, aki covidos lett, és úgymond „átsuhant” rajta a fertőzés – mondta a háziorvos. – Arra kérjük azokat, akik átestek a betegségen, hogy két-három héttel később jelentkezzenek, milyen az állapotuk, főleg ha kórházból tértek haza. Általában három hónappal a fertőzés kezdetét követően is fennállnak még tünetek a Covid következményeként, és ez „normális”.

A testi, fizikai utóhatások között leggyakoribb a nehézlégzés, a mellkasi fájdalom, köhögés, mivel a koronavírus a tüdőszövetet támadja elsősorban. Ezeket a tüneteket lehet készítményekkel csökkenteni, hogy elviselhetőbbek legyenek. Sokan panaszkodnak fáradékonyságra, pul­zus­szám-emelkedésre, alvás- és memóriazavarokra; ezek oka, hogy a fertőzés miatt csökken a ventilációs felület, a tüdő nem tudja annyi oxigénnel ellátni a vért.

– Volt egy páciensünk, akinél a Covid-fertőzés enyhén lezajlott, viszont az idegrendszeri szövődmény súlyos volt: akaratlan végtagrángások, koordinálatlan mozgás utóhatással, de végül maradványtünetek nélkül gyógyult. Jelenleg egy fiatal nő kézremegésről panaszkodik – tudtuk meg dr. Prugberger Lászlótól, aki beszélt egy fülzúgásos esetről is, amely 14 hónapja tart, de nincs kellően bizonyítva, hogy a koronavírussal összefüggésben lenne. Van, akinél az íz- és szaglászavar jó fél éve tart, másoknál hosszas a hangulatzavar, a deprimáltság, főleg azoknál, akiknek a családjában súlyos szövődmény kialakult, vagy haláleset történt.

A háziorvos fontosnak tartja hangsúlyozni: ha valakinél hirtelen fellépő állapotromlás, súlyos gyengeség, fulladás, légszomj lép fel, ne várjon, mentőt kell hívni, menni kell a kórházba. Nem szabad otthon „érlelni” a helyzetet, mert órák alatt lehet olyan rosszabbodás, hogy a beteg életébe kerülhet.

– Jó, hogy már mi, háziorvosok is felírhatjuk azt az antivirális szert, amely a vírusok szaporodását gátolja. Ennek szedését a fertőzés elején fontos elkezdeni, mert az a tapasztalatunk, hogy nagyban csökkenti a súlyos szövődmény kialakulását, a kórházi esetek számát. Aki állapotos vagy tervezi a várandósságot, nem szedheti. A súlyos máj- és vesekárosodásban szenvedőknél dózist kell csökkenteni. A háziorvosoknak rögzíteniük kell, hogy kinek milyen indokkal írták fel, és erről majd jelentést kell adniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában