Sok helyre már megérkeztek

2021.04.10. 20:00

A gólyákat 210 fészek várja vissza – A legtöbb vasi településen nagy becsben tartják őket

Az elmúlt hetekben már sok településre megérkeztek a gólyák, máshol még üresek a rendszeresen lakott fészkek. Tavaly az elmúlt nyolc év legsikeresebb költési szezonját tudhatták magukénak a Vas megyei fehér gólyák. A meglévő 210 fészekből 155-öt foglaltak el, végül 132 pár költött sikeresen és 380 fióka repült ki.

Gyöngyössy Péter

A herényi kertészet ipari kéményén gólyák fészkelnek. Az első március 23-án érkezett, a párja egy hét múlva követt

Fotó: Szendi Péter

A legtöbb fióka szombathelyi fészkekből repült ki. Hét pár költése volt sikeres, húsz fiókát neveltek fel. Ezt már dr. Kóta Andrástól, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Vas Megyei Helyi csoportja titkárhelyettesétől tudjuk meg, aki az elmúlt években a megyei gólyafelmérést koordinálta. A következő hetekben eldől, milyen lesz az idei költési szezon.

Idén a megyeszékhely több fészkébe már megérkeztek a gólyák. Herényben, a kertészeti vállalat telepén a portások, az árudai eladók, sőt más munkatársak is figyelemmel kísérik a ma már használaton kívüli üvegházi kéményen fészkelő gólyák életét. Szabó Zoltán portás rögzítette is, hogy az első gólya március 23-án 11.02-kor érkezett. Lovasi-Pócza Katalin kereskedelmi munkatárs elmondta, hogy a gólya rendbe tette a fészket, de a párja csak egy hét múlva érkezett meg. Régóta lakott ez a fészek, tavaly öt fióka repült ki innen.

Kőszegszerdahelyen pedig a plébánia tetején van a gólyafészek. A szemben lévő ház tulajdonosa, Mersich Istvánné követi a gólyák életét. Elmondta, hogy március 9-én, Franciska napján érkezett meg az első gólya. A nagy havazáskor tíz percig volt a fészkén, utána eltűnt és azóta sem jelent meg. A korábbi években is előfordult hasonló. Április végén szokott véglegesen megjönni a gólyapár. Tavaly két fióka repült ki.

A herényi kertészet ipari kéményén gólyák fészkelnek. Az első március 23-án érkezett, a párja egy hét múlva követt

Bajánsenye a „leggólyásabb” vasi falu. Györke Gyula polgármester elmondta: tíz fészek van náluk. Négy-öt éve még mindegyikben fészkeltek gólyák. Amikor vonulásra készültek, volt, hogy negyven gólya is összegyűlt a közeli réten. Az elmúlt egy-két évben csak a fészkek fele, négy-öt volt lakott. Idén a húsvéti ünnepek alatt érkeztek az első gólyák. Jelenleg három fészket foglaltak el.

A szomszédos Őriszentpéteren sokan nagy izgalommal várták a gólyát. Beszámoltunk róla, hogy a település emblematikus épületén, a nemrég felújított sárga házon lévő gólyafészek felújítása körül voltak bonyodalmak. De úgy tűnik, a nem kevés erőfeszítés eredményesnek bizonyult. Őr Zoltán polgármester örömmel újságolta, hogy március 30-án jött meg az első gólya, rá két napra a párja. Húsvétkor már élénk társasági életet éltek.

Pankaszon is figyelemmel kísérik a gólyák életét. Horváth Csabáné polgármester elmondta, hogy március 23-én érkeztek meg a napközi otthon kéményén található fészekbe. Pár éve az óriásira nőtt fészket leszedték, új alapot készítettek. Tavaly négy kisgólya repült ki. A nemzeti park munkatársai tavasszal és ősszel megtisztítják a tetőt és az ereszcsatornát a lepotyogó ágaktól. Négy éve volt egy megvadult gólyájuk. A csőrével kárt tett az autókban, a bolt és az orvosi rendelő ajtaját is megrongálta. Kifejezetten a fekete fényes autókra volt „rákattanva”. A következő évben már másik gólya foglalta el a fészket. Vele nem volt baj.

Sorkifalud kisfaludi részén, az orvosi rendelőnél lévő fészekbe két hete megérkezett a gólyapár. Erős Zoltán polgármestertől tudjuk: a dömötöri falurészen lévő fészekbe 30-án jött meg a gólya. Itt eredetileg a haranglábon volt a fészek, de három éve, a harangláb felújításakor tartóoszlopra helyezték át. A gólya akkor elfoglalta a fészket, az elmúlt két évben sikeresen költött is benne. Tavaly mindkét fészekből két-két fióka repült ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában