Csúszik a gumicsere

2021.04.15. 06:50

A rossz idő miatt később, a Covid miatt kevesebben mennek autószervizbe

Aki már lecserélte a téligumiját nyárira az autóján, az esetleg meg is bánta, mert a szélsőséges áprilisi időjárás havas esőt, havat, nagy hideget, komoly mínuszokat is hozott. Milyen a forgalom? – szervizeket kérdeztünk.

Vas Népe

Gumi abroncsok cseréje, gumiszervíz, nyárigumi, Mágedli Tibor, 20210414, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

– Március 15. szokott lenni a vízválasztó, most húsvétra csúszott át a gumicserék kezdete, jöttek, de nem sokan. Van olyan délelőtt, hogy csak nézegetnek a kollégáim, mert nincs munka – tudtuk meg Eredics Vilmostól a csepregi gumiszervizben. Hozzátette: a hideg idő, a fagy megfogja a forgalmat, főleg azok nem jönnek, akik Ausztriába járnak át, hiszen ott van, ahol 16 centiméter hó esett.

Ausztriában április 15-éig kötelező a téligumik használata, ezt egy csepregi műhelyben észre lehet venni, az ingázók később cseréltetnek. A szerviztulajdonos azt is elmondta, hogy a Covid-járvány miatt húszszázalékos visszaesést tapasztalnak a forgalomban.

Bükfürdőn – ami felszívta a környékbeli települések munkaerejét – minden zárva van, a beszállítóktól a szállodai dolgozókig sokan vannak bajban a havi bevételeket illetően. Van, aki négy évszakos gumit rakat – ezek ritka esetek –, ami városban járni jó lesz, de terepre nem ajánlott.

Az egyik szombathelyi szerelőműhely vezetője, Koltay Ferenc a saját munkájukról azt a tájékoztatást adta, hogy március végétől április–május közepéig szokott tartani nálunk a gumicsereszezon.

– A közepében vagyunk, három hete foglalkozunk ezzel – mondta Koltay Ferenc. – Mindennap vannak, akik ezért jönnek, átlag napi négy-öt gumicserét hajtunk végre, van, amikor nyolcat. Kevesebben vannak, lassabban mennek a dolgok a pandémia miatt, nyolcvanszázalékos a forgalmunk a megszokotthoz képest. Nem érzékeljük, hogy az időjárás befolyásolná a gumicseréket, aki megrendelte előjegyzéssel, meg is csináltatja. Egyetlen ügyfelünk volt, aki kérte, halasszuk el egy héttel. Nyolc Celsius-fok fölött nem jó a téligumik használata, úgyhogy nem nagy gond, ha még valaki nem cserélt.

Körmenden azt tudtuk meg Farkas Dávidtól, az egyik gumiszerviz vezetőjétől, hogy náluk körülbelül két hete megkezdődtek az autógumicserék, de nincs dömping. Akik nem akarnak tömegben lenni, előre bejelentkeztek, de a rossz idő miatt később kezdődik a szezon. Szerinte a Covid-járvány nem játszik meghatározó szerepet a döntésnél: aki jár dolgozni, annak kell a kocsi, vesz rá gumit. A többség azonban valószínűleg majd a jó idő beköszöntével kéri a cserét.

A csepregi műhelyben Eredics Zoltán cserél gumit a felnin Fotó: Unger Tamás

Megkerestük az egyik őrségi gumiszervizt is, hogy mit tapasztalnak. Pankaszon Bordás Imre azt mesélte, hogy múlt héten még úgy látszott, ezen a héten levegőt sem tud venni, annyi munkája lesz. Aztán a rossz idő miatt sorra mondják le a gumicseréket. Kedden még hó esett, és szerdán is hideg volt, senkinek se sürgős, ezért inkább halasztást kérnek.

A Covid-járvány annyiban befolyásolta a munkát, hogy elvesztek ügyfelek, de már ősszel, akik évek óta ide jártak. Főleg idősebb emberek, akik most nem mozognak, emiatt kocsit se használnak, nem cseréltetnek gumit.

Bordás Imre arról is beszélt, hogy a forgalomban nála még sincs nagy visszaesés, igaz, vállalkozásának nem ez a fő profilja. – A személygépkocsik gumicseréje csak egy töredéke a munkámnak. Főleg a mezőgazdasági és erdészeti gépek gumicseréjével és javításával foglalkozom, és ezeknek a gépeknek menni kell, termelni kell, különben nem eszünk, nem lesz kenyér, ők meg dolgoznak ugyanúgy, ahogy eddig – mondta a pankaszi szerelőműhely vezetője.

Kiemelt képünkön: A szombathelyi műhelyben Mágedli Tibor csavaroz pisztollyal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában