A szolgáltatásban érdekelt Vas megyei vállalkozóknál érdeklődtünk az újranyitásról

A kedd délutáni miniszterelnöki bejelentés értelmében mától nyithatnak a boltok és újraindulhatnak a szolgáltatások. Tegnap, még a dátum pontos ismerete nélkül bár, de már szorgosan készülődtek az újranyitásra.

Tersztyánszky Krisztina

20210406 újra nyitnak a szolgáltatók, Pávelné Giczi Ildikó kozmetikus, Szentgotthárd, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Takács Ferenc papírboltot üzemeltet Celldömölk központjában. A vásárlói március elején nehezen fogadták el, hogy be kellett zárnia, jöttek volna írószerért, apró ajándékokért.

– Igaz, üzemeltetünk web­áruházat, személyes átvétellel és házhoz szállítással egyaránt, de ezzel a lehetőséggel csak viszonylag kevesen éltek. Inkább a közületeknek jelentett ez megoldást, a magánszemélyek szeretnek személyesen válogatni, és a boltban az árupaletta is sokkal bőségesebb.

Az üzlet hetven négyzetméteres, így könnyen be lehet tartani a vevőszám-korlátozást, hiszen hétnél többen amúgy is csak ritkán tartózkodnak a boltban.

Szentgotthárdon a szépiparban dolgozóknak speciális a helyzetük, így Pávelné Giczi Ildikó kozmetikusnak is korábban 90 százalékban Ausztriából jöttek a vendégei. A határzár miatt rákényszerült, hogy új vendégkört építsen ki, alaposan ráerősített a reklámra. Most ezt a hazai pacientúrát várja vissza, de már van új megkeresése is. A teljes arckezelés iránt például a fertőzésveszély miatt visszaesett az igény, egy szemöldök-, szempillafestést azonban szerencsére maszkban is meg lehet oldani. A fertőzésveszélyt egyszer használatos eszközökkel, fertőtlenítéssel csökkenti, és a negyven négyzetméteres üzletben egyszerre csak három vendég tartózkodhat majd.

Pávelné Giczi Ildikó kozmetikus alapos takarítással, fertőtlenítéssel készül a nyitásra
Fotó: Szendi Péter

A körmendi Balogh Zoltán esküvőszervezéssel és ruhakölcsönzéssel foglalkozó cégét többszörösen sújtja a járvány, nem csak a menyasszonyi ruhák miatt, és nem csak márciustól. Amíg nem nyithatnak az éttermek és nincsenek nagy esküvők, addig násznép sincs, ez is nagy veszteséget jelent az eladott ünneplőruhák szempontjából. A szállítási gondok miatt már egy éve nehezebb a külföldi alapanyagok beszerzése is.

– Majdnem elölről kell kezdeni mindent, mintha most indítaná az ember a vállalkozását. A biztonságra úgy ügyelünk, hogy az előre egyeztetett ruhapróbákra az ügyfeleket egy, legfeljebb két családtag kísérheti el, így nem lesz zsúfolt a negyven négyzetméteres üzlet.

Horváthné Farkas Ilonát, az egyik szombathelyi női divat­áruüzlet tulajdonosát tavaly és idén is épp a nyitókollekció beszerzésekor érte a pandémia. Most már óvatosabban rendelt, hiszen benne volt a levegőben a rosszabbodás. A kabátok nagy részét már így is el kell tenni őszre, amiket akkor már csak veszteséggel lehet majd eladni, addigra más lesz a trend. A város életében huszonöt éve jelen lévő kereskedő bízik a törzsvásárlókban, akik eddig is empá­tiával viseltettek a helyi kisvállalkozók iránt, és vásárlásukkal segítették őket. A járványügyi szabályok maximális betartásával hálálják meg a hűséget.

Hegyekben áll a lábbeli a kedvelt rábapatyi cipőüzletben. Pont a szezonváltáskor jött a lezárás, dől a megrendelt tavaszi áru, amit majd jóval rövidebb idő alatt kell eladni, mint más években. A szokásos áprilisi börze már biztosan elmarad az idén.

– Három napunk volt rá, hogy válsághelyzetet állítsunk fel, és úgy megszervezzünk mindent, hogy az újranyitás zökkenőmentes legyen – árulja el Vargáné Dala Enikő üzletvezető. – Kellett ember, aki átveszi, beárazza az árut, kiküldi az online megrendeléseket.

– Nehéz lesz a túlélés, de bízunk abban, hogy a vevőink visszajönnek – fogalmaz a kereskedő, s hozzáteszi: egy óriási takarítás, fertőtlenítés következik, felfestik a távolságtartó jeleket, kiteszik a táblákat. Több mint félezer négyzetméteres az üzlet, elveszik itt ötven ember, már csak arra kell megoldást találni, hogyan számolják a vásárlókat. De meglesz az is, csak jöjjenek.

Kapcsolódó cikkek:

https://www.vaol.hu/orszag-vilag/megjelent-a-hatarozat-a-holnapi-ujraindulasrol-a-magyar-kozlonyben-4815568/

https://www.vaol.hu/orszag-vilag/orban-viktor-rovidesen-rendkivuli-bejelentest-tesz-4814599/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában