Tervezik a pótlást

2021.04.09. 07:00

Veszélyes fákat vágtak ki Vassurányban

A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési NKft. a Schilson-kastély és -park vagyonkezelője. A kéthektáros parkban ezekben a hetekben fákat vágnak ki és faápolási munkákat végeznek.

Tóth Kata

Dőlésveszélyes, bekorhadt fákat vágták ki, mutatja Forrai Dániel

Fotó: Cseh Gábor

A Vas Megyei Kormányhivatal által jóváhagyott kivágási terv alapján március 24-én kezdődött munkákról Balogh Ágnest, a műszaki osztály parkfenntartási menedzserét kérdeztük: – Másfél-két éve terveztük már ezeket az ápolási és veszélytelenítési munkálatokat. A ránézésre veszélyes és nagyon idős fákat, összesen 25-öt, speciális műszeres – fakopp – vizsgálatnak vetettünk alá, további 19 fát gallyaztunk.

A komplex szempontrendszer (gyökér, törzs, koronaalap, korona állapota) eredményeképpen született szakvélemények és az örökségvédelmi hatósághoz benyújtott bejelentési engedély alapján zajlik a munka. A favizsgálati adatlapok elkészítése és kiértékelése nem önkényes alapon, hanem a Magyar Faápolók Egyesülete által kiadott részletes útmutató alapján történik, és arra jogosult, képzéssel rendelkező faápoló szakmérnök végzi – hallottuk a menedzsertől.

Dőlésveszélyes, bekorhadt fákat vágták ki, mutatja Forrai Dániel
Fotó: Cseh Gábor

Balogh Ágnes hozzátette: cégük mindent megtesz a fák megtartása érdekében, a szakszerű ápolás és gallyazás is ezt a célt szolgálja. Fájlalják az elvesztésüket, de idős kastélyparkok esetében sajnos a fák elérkeznek egy olyan stádiumba, amikor a használók biztonsága, valamint a felelősségteljes működtetés érdekében ki kell vágni őket. Végül a következő intézkedésekre volt szükség: a vizsgálatok alapján kilenc fát kellett kivágni, és további négyet szemrevételezés alapján – ezeknek a törzse mind bekorhadt.

Összesen kilenc fa szorult ápolásra: ezeknek az ágait visszavágták, koronakönnyítést végeztek; hét fán pedig ápoló metszést hajtanak végre: ezekről a száraz ágakat kell eltávolítani. Mindez azt célozza, hogy az elöregedett, dőlésveszélyes fákat eltávolítsák vagy erősen visszavágják, ezáltal a közösségi terület biztonságosabbá váljon. A kastélyépületben általános iskola működik, a parkban rendszeresen tartanak rendezvényeket, sporteseményeket, ez is aktuálissá tette a feladatot, mondta.

A vassurányi önkormányzat a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.-vel egyeztetve tervezi a fák újratelepítését az elkövetkező két évben. Forrai Dániel polgármester azt mondja, időben jelezte a vagyonkezelő felé a lehetséges veszélyt az idős, korhadt fákkal kapcsolatban. Egyúttal hangsúlyozta: nagyon fontosnak tartja, hogy a településen egyre több legyen a zöldterület, ahol lehet, parkosítsanak, fákat ültessenek. A most kivágottak helyére legalább ennyi, de inkább több fát szeretnének ültetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában