Frissen Vasból

2021.04.24. 10:25

Amikor nyitottak, megrohamozták a teraszokat Angliában – Tapasztalatok első kézből

Vas megyei kötődésű, de a szigetországban élő és dolgozó szállodai menedzsert kérdeztünk az angliai járványhelyzettel, valamint a vendéglátóhelységek, üzletek nyitásával kapcsolatosan.

Szalay Dávid

A nyitás utáni első hétvége egy angliai vendéglátóhely kerthelységében

Fotó: Sövegjártó Márton

Hektikus hónapok állnak Anglia mögött, már ami a koronavírus-járvány elleni ádáz küzdelmet illeti. A britektől származó egyik vírusvariáns felfedezése óta nagyon szigorú járványügyi szabályokat léptettek életbe a szigetországban. Közel öt hónap alatt azonban eljutott Anglia a doveri esettől egészen április 12-ig. Azon a hétfői napon ugyanis minden bolt kinyithatott, és azóta vendégeket fogadhatnak az éttermek, pubok, amelyek meg tudják oldani a szabadtéri felszolgálást. Több angol médiumban is lehetett olvasni a híreket, hogy kilométeres sorok alakultak ki az első napokban a vendéglátóegységek előtt. Úgy tűnt, hogy mindenki szeretett volna egy szeletet a szabadság édes ízéből. De vajon azóta, már normalizálódott a helyzet a szigetországban?

Többek között azért is érdekes az angliai helyzet számunkra, ugyanis Magyarországon a kormányrendelet értelmében, április 24-én, azaz ma nyithattak ki először a vendéglátóhelyek teraszai.

Startra készen álltak a nyitás előtt a vendéglátóhelyek teraszai Angliában
Fotók: Sövegjártó Márton

Sövegjártó Márton tizenegy évvel ezelőtt költözött Szombathelyről Angliába. Őt kértük meg, hogy meséljen lapunknak a tapasztalatairól. Marci jelenleg egy észak-angliai nagyvárosban, Leedsben él, de a tőle nem messze fekvő településen, Yorkban dolgozik egy hotelben, ahol az étel és italszolgáltatások menedzselése a feladata.

- Tavaly március 23-án zárt be a hotel, ami azt jelenti, hogy az elmúlt bő egy évben összesen három hónapot tudtam dolgozni: szeptemberben, októberben, és decemberben – összegzi röviden a helyzetet Sövegjártó Márton. – A többi hónapban a fizetésem 80%-át a kormány biztosította az úgynevezett job retention scheme bevezetésével. Ez nagyjából az osztrákok Kurzarbeit nevű bértámogatásához hasonlít. Tehát, viszonylag szerencsés helyzetben voltam – fogalmazott.

A hétköznapi életre érvényben lévő intézkedések a betegsége miatt annyira nem érintették, mivel nem is nagyon mozdult ki, de az ismerősei, barátai folyamatosan meséltek neki.

Ilyen táblák emlékeztetik az embereket a legfontosabb szabélyok betartására Angliában

- Személy szerint a veszélyeztetett kategóriába vagyok besorolva az asztmám miatt, így az volt a javaslat számomra, hogy maradjak otthon, amit én be is tartottam. Ezért az olyan intézkedések, mint a folyamatos maszkhasználat, kötelező távolságtartás, vagy az utazási szigorítások nem igazán érintettek. Az ismerősök és a barátok mondták, hogy a rendőrök a parkokban is ellenőriztek, és bírságoltak, ha szabálytalanságot láttak. Az egy autóban utazó, de nem egy háztartásban élő személyek 200 fontos büntetést kaptak, ha lebuktak. Ami az elmúlt évben talán a legnehezebb volt, az a kiskorú gyerekek otthoni oktatása. Nem is igazán a szülőkre értem elsősorban, hanem a gyerekeknek nem volt könnyű. Először felfoghatatlan volt számukra, hogy miért nem játszhatnak a barátaikkal, miért nem mehetnek iskolába, vagy edzésre. Szomorú, amikor már a 6 éves lányomtól azt hallom, hogy ezt vagy azt nem lehet csinálni a Covid miatt – részletezte.

Az üzletekben is szinte mindenhol figyelmeztetik a vásárlókat

Beszélgetésünk során az is szóba került, hogy mikor járt legutóbb Magyarországon, és a látogatásokat mennyiben korlátozta a koronavírus.

- Utoljára a járvány kirobbanása előtt voltam Magyarországon, még 2020 februárjában. Már egy ideje az volt a bevett szokás, hogy évente kétszer mentem haza, egyszer februárban, egyszer pedig augusztusban. Nagyon bízom benne, hogy jövő februárban már újra tudok menni. Amikor tavaly visszarepültem nem gondoltam, hogy legközelebb két év múlva jöhetek majd megint – mesélte.

Elérkeztünk időben április 12-ig, amikor Angliában kinyitottak a teraszok. Megkérdeztük Sövegjártó Mártont, hogy tényleg akkora volt-e káosz az első napokban, ahogy azt több angol lap is lehozta.

A nyitás utáni első hétvége egy angliai vendéglátóhely kerthelységében

- Nem volt túlzás, tényleg így volt. Már a bejelentéstől felfokozott lett a közhangulat. Április 11-én késő este már kígyózó sorok álltak a kerthelységekkel rendelkező vendéglátóhelyek előtt, hogy éjfél után egy perccel már élvezhessék is a csapolt sört. Kora reggeltől hasonlóan nagy tömeg állt a ruházati boltok előtt. Az első néhány napban ez így működött, aztán elérkezett az első hétvége, amire a napsütéses időjárás is még rásegített. Minden terasz, kerthelység csurig volt szombaton és vasárnap is, előzetes foglalás nélkül teljesen esélytelen volt bárhova is bejutni. Nekünk sikerült asztalt foglalni egy vendéglátóhelyen, amit egy társaságnak maximum 6 főig engedélyeztek, és legfeljebb három órát tölthettünk a helyszínen. Természetesen telthát volt mindenhol, itt is. Angliában a tavaszi szünet április 5-én kezdődött, és két hétig tart, vagyis a nyitás is pont beleesett. Ilyenkor sok szülő van szabadságon. Ez meg is látszott, mert a második héten már hétfőtől csütörtökig nem voltak kígyózó sorok a boltok előtt, és a kerthelységek sincsenek csordultig tele. Viszont ez a hétvégére alighanem újra megváltozik – részletezte.

Egy hét alatt elcsendesedett a vásárlási láz, de az üzletek előtt még lehet látni az óvintézkedéseket

Mint mondta, ezek az intézkedések május 17-ig vannak érvényben, onnantól várhatók az újabb enyhítések, a teljes nyitást pedig Anglia a jelenlegi állást tekintve júniusra tervezi. Marci elmondta, hogy ha véget ér a pandémia, akkor szeretne elmenni a családjával egy tengerparti nyaralásra, de az esküvő is a tervei közt szerepel, és persze szeretne mielőbb újra hazajönni Magyarországra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában