Frissen Vasból

2021.04.05. 20:03

Az asszonyok a szent sírt keresték, a férfiak zöldre mentek Vaskeresztesen húsvétkor

Vasárnap reggel az asszonyok a szentsírkeresésre indultak, a férfiak zöldre mentek, és Inzsöl Richárd atya vezetésével határbejárást tartottak, húsvéthétfőn – a családokon belül – a locsolásé volt a főszerep a faluban.

Tóth Kata

20210404 húsvéti népszokás felelevenítése, Vaskeresztes, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A nagyhéten húsvéti képeslappal és egy német böjti étel, a Sterz receptjével kedveskedett a falubelieknek a község és a német önkormányzat. Nagycsütörtökön elhallgattak a templomok harangjai, elszálltak Rómába. Vaskeresztesen sem volt harangszó egészen a szombat esti feltámadásig. Reggel, délben és este a gyerekek kerepeléssel pótolták – ott raccsolásnak nevezik –, kiűzve az utcákról a gonoszt és felhívva a figyelmet az Úrangyala imádkozására.

Több évszázados német gyökerei vannak a húsvéti tojásfa készítésének: szombat délelőtt az élelmiszerbolt mellett kihelyezett fákra akaszthatták fel hímes tojásaikat a családok. A gyerekek ajándékba nyuszit kaptak. A helyi tradíció szerint a nagyszombatról vasárnapra virradó éjszaka különleges népi ájtatossága a szentsírkeresés. Vasárnap hajnalban az asszonyok a templom előtti keresztnél gyülekeznek virradat előtt, a fájdalmas rózsafüzérrel kezdik az imát. A három szent nap eseményeit felidéző énekszóval, imával járják végig az utat a határszéli keresztekig, utána a temetői keresztig, majd vissza a templomba. A temetőben már a dicsőséges rózsafüzért imádkozzák, viszik a feltámadás hírét a halottaknak. Hajnalban megszólalnak a harangok, a menet visszatér a templomba.

Hétfőn a Fő utcán négy családnál láthattuk, hogyan éltetik a hagyományt a fiatalok. Az első háznál a bajor népviseletbe öltözött Bene Laurát a testvére, Patrik locsolta meg. Az idén nem hűvös Pinka-vízzel, csak visszafogottan, kölnivel. Az önkéntes tűzoltók és hagyományőrző legények lányos házaknál szokásos locsolásából most Boda Klaudia is kimaradt. Őt a vőlegénye, Éder Gergő és a kisfia, Áron öntözték meg illatos vízzel.

– Korán keltünk, nagy izgalomban. Pálinkával és locsolóverssel is készültünk, alig vártuk, hogy a lányok felöltözzenek – hallottuk Gergőtől, aki büszke hienc gyökereire, kisfiának továbbadja a sváb hagyományt. A szomszédban unokatestvére, Éder Melinda lakik a szüleivel, ott az udvarban gyűlt össze a locsolásra a család. Néhány házzal odébb fiú unokatestvérei – Szabó Bálint és Áron – öntözték meg Zax Ramónát és Nórit.

„Harangoznak húsvétra, leszakadt a tyúklétra. Kezdődik a locsolás. Nekem is jut egy tojás?” És már lódultak is a kezekben a vízzel teli vödrök, a nyomukban nagy sikoltozás támadt.

Kiemelt képünkön: Krancz Jánosné és Hatosné Németh Valéria vasárnap hajnalban az egyik határszéli keresztnél

Fotó: Szendi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában