oltakozás

2021.04.02. 16:30

Az eddigi adatok szerint a szoptatás nem kizáró ok a Covid elleni oltás felvételének

Szakmai szempontból javasolt a szoptató anyák oltása, a gyermeknek nem lesz baja tőle, viszont így juthat a kicsi is védelemhez – fogalmazza meg állásfoglalásában a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága.

Tóth Kata

20210331 Füleki Renáta várandós kismama és kisfia Marci, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A világjárvány harmadik hullámában Magyarországon is ijesztő ütemben nő az új megbetegedések száma, ezért is kiemelkedően fontos, hogy a védőoltást minél többen és a lehető legrövidebb idő alatt megkapják, hangsúlyozzák. Egyre több gyermekét szoptató anya teszi fel a kérdést, hogy miként tudná a legjobban védeni magát és gyermekét a fertőzéstől.

Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján a szoptatás nem kizáró oka a Covid elleni védőoltás felvételének, a döntést a szoptató anya és az oltóorvos közös mérlegelése alapján kell meghozni, írja a Biztos Kezek doktornőcsapata. „Amikor a védőoltás beadása mellett döntünk, a gyermekre kifejtett hatását is figyelembe vesszük. A Covid19- vakcinákat illetően napról napra gyarapszik a tapasztalatunk, eddig az mRNS-típusúakkal (Moderna, Pfizer) van a legtöbb adat a szoptató anyákat és gyermeküket illetően.

A vakcinák hatásmechanizmusa alapján egyiktől sem várható komoly mellékhatás szoptatás idején. Ez az oltóanyag mesterséges lipid (zsír) burokba csomagolva tartalmazza a tüskefehérjét kódoló hírvivő örökítőanyagot – mRNS-t – nanoméretű részecskék formájában. A kis mennyiségű oltóanyagot az izomszövetbe adják be, ahol a lipidburok összeolvad az izomsejtek falával. Az izomsejt belsejében termelődik a tüskefehérje, amely kiváltja az immunrendszer válaszát, és ezáltal immunemlékezetet alakít ki az új koronavírus-fertőzéssel szemben.

A tejelválasztás során valószínűtlen, hogy az új generációs koronavírus-oltóanyag hatékony formában a csecsemő szervezetébe jusson és a keringéssel elérjen a tejmirigyekig. Ha mégis az anyatejbe jutna, azt a csecsemő megemésztené. Az oltott édesanya anyatejével hozzájárul a szoptatott csecsemő védelméhez” – szerepel tájékoztatójukban. Amennyiben az oltás után jelentkező esetleges láz, végtagfájdalom, fejfájás miatt gyógyszer bevétele lenne szükséges, paracetamol- vagy nonszteroidtartalmú a szoptatás mellett biztonságosan alkalmazható. Az oltás után a szoptatás kihagyás nélkül folytatható.

Füleki Renáta Katalin várandós kismama és kisfia, Marci
Fotó: Cseh Gábor

A szombathelyi Füleki Renáta Katalin családorvos rezidens kétéves kisfiával van otthon, most várja a második gyermekét, a harminchatodik hétben van. – A já̀rvány kezdete óta biztos voltam abban, hogy szeretném beadatni magamnak a védőoltást. A férjem aneszteziológia-intenzív terápiás orvos, így nap mint nap látják a vírus okozta súlyos szövődményeket. A Covid19-fertőzés lefolyása a várandós nőknél súlyosabb lefolyású lehet, 62 százalékkal nagyobb eséllyel igényelnek intenzív osztályos kezelést és 88 százalékkal nagyobb eséllyel gépi lélegeztetést, mint az azonos korú nem várandós nők.

A vírus, bár nem okoz fejlődési rendellenességet, az anyai oxigénhiány a méhlepény keringésének romlása miatt káros lehet a magzatra. Gyakoribb az esetükben a koraszülés is, ezért mindenképpen nagyon fontos a megelőzés és a járvány­ügyi intézkedések fokozott betartása a kismamák esetében, amelynek a legjobb módja a védőoltás. Az oltás következtében kialakult antitestek a köldökzsinórban kimutathatók, így nemcsak az anyát, hanem gyermekét is védik.

Kiemelt képünkön: Füleki Renáta Katalin családorvos rezidens a kisfiával: „A járvány kezdete óta biztos voltam abban, hogy szeretném beadatni magamnak a védőoltást”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában