Frissen Vasból

2021.04.04. 07:00

Az idén is szűk körben kell megélni húsvét ünnepét

Ez a húsvét más, mint a többi. Majdnem olyan, mint a tavalyi, de mégsem. A sok sárga között a fekete csibe ritka jelenség, a rendkívüli idők szimbóluma lehet.

Merklin Tímea

A fekete csibével Földes Réka, a kosárral Földes Péter Pál a szarvaskendi udvarukon

Fotó: Szendi Péter

Már a tavalyi húsvét is a koronavírus diktálta helyzetben telt, sok esetben elválasztva egymástól a családtagokat, de talán még több reményünk volt, hogy gyorsan átvészeljük a járványt. Azóta látjuk, gyorsan biztos nem fog menni, sok minden elbizonytalanodott, blokkolódott vagy teljesen véget ért, más dolgok pedig életre keltek.

A fekete csibével Földes Réka, a kosárral Földes Péter Pál a szarvaskendi udvarukon
Fotó: Szendi Péter

A hit és a hagyomány erejéből építkezni lehet. A tojásokat most is megfestik, ha nem is jön locsoló. A barkát most is megszedik, mert nem hiányozhat az ünnepi asztalról. A húsvétfákat most is feldíszítik a településeken, erkélyeken, a házak udvarán. A tojás ősi jelkép: az újjászületésé. Számos teremtésmítoszban a világ egy tojásból ered; a világtojás magában foglalja az élettelenből az élőbe való átmenet rejtélyét. A fekete csibe különleges: egyes értelmezések szerint a személyes áldozatot jelenti.

Mit kell adni még magunkból? Türelmet, kitartást, törődést, együttérzést, egymásra figyelést biztosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában