Frissen Vasból

2021.04.23. 21:00

Baloldali híresztelések ellenére Szentgotthárdon nincsen veszélyben az állami oktatás

Egyes baloldali hírportálok tévesen magyarázták tegnap azokat az adatokat, melyeket csütörtökön elsőként hoztunk nyilvánosságra a Szentgotthárd és Térsége Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium (illetve a körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskola) tekintetében a fenntartóváltással kapcsolatos szülői szavazás eredményéről. Azzal riogatták a szülőket, hogy a városban az egyházi iskolaátvétel után nem marad állami oktatási intézmény. Természetesen ez nem igaz, a világnézeti esélyegyenlőség fennmarad a városban.

Tersztyánszky Krisztina

20210423 Széchenyi István általános iskola, Szentgotthárd, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: © Szendi Péter

A fenntartó Szombathelyi Tankerületi Központ vezetője, Fodor István kérésünkre a következő tájékoztatást juttatta el lapunknak: „Szentgotthárdon és a környező településeken a Szombathelyi Tankerületi Központ fenntartásában a Takács Jenő AMI mellett egy összevont intézmény működik, a Szentgotthárd és Térsége Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium.

Ennek Arany János utcai tagintézményében jelenleg az 1–4. évfolyam, a Füzesi úton lévő Széchenyi István tagintézményében pedig az 5–8. évfolyam diákjai tanulnak. A székhelyintézményben, ismertebb nevén a Vörösmarty Gimnáziumban hagyományos gimnáziumi képzés folyik. Az összevont intézményhez tartozik még a Dr. Vargha Gábor Kollégium és a Magyarlak–Csörötneki Általános Iskola, valamint annak rábagyarmati telephelye, ahol csak alsó tagozatos képzés folyik.

A Szombathelyi Egyházmegye Tankerületi Központunkhoz eljuttatott szándéknyilatkozata alapján egy szentgotthárdi általános iskola és a gimnázium átvételét tervezi, valamint átvenné a Magyarlak–Csörötneki Általános Iskola és annak rábagyarmati telephelyének fenntartói jogát is. Az egyházi fenntartású 1–8. évfolyamos általános iskola a Széchenyi István tagintézmény jelenlegi épületében jönne létre. A Szombathelyi Tankerületi Központ elkötelezett abban, hogy továbbra is biztosítsa a világnézetileg semleges állami oktatás lehetőségét Szentgotthárdon, így meg kívánja teremteni egy 1–8. évfolyamos állami fenntartású általános iskola működési feltételeit az Arany János utcai tagintézmény épületében, melyre vonatkozóan átszervezési javaslattal élt. Mind a fenntartóváltásról, mind az állami fenntartású általános iskola kialakításáról 2021. május 31-éig az oktatásért felelős miniszter dönt.”

Ebben az épületben a tervek szerint ősztől egy 1–8. évfolyamos állami fenntartású általános iskola kezdi meg működését
Fotók: Szendi Péter

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő a véleménynyilvánító szavazásról elmondta: nagyon örül, hogy a szavazás eredménye szerint a szentgotthárdi érdekeltek meggyőző többsége bizalommal van az egyházi fenntartású intézmények iránt. – Ugyanakkor természetesen a szentgotthárdiaknak továbbra is megmarad a választás lehetősége, és nekem képviselőként az a feladatom, hogy az elkövetkező években biztosítsuk azt, hogy a magyar állam fenntartásában maradó intézmény infrastrukturális szintje ne maradjon el a másiktól – tette hozzá.

Megkérdeztük Bodorkós Imre szentgotthárdi plébánost is, aki elmondta: a szülői szavazás egy hosszabb átvételi folyamatba illeszkedik bele, melynek része volt a pedagógusok és az érintett önkormányzatok megkérdezése is. A szavazásnak pozitív hozadéka, hogy nagy összefogás jött létre a szülők között.

– Arról szó sem volt, hogy a teljes intézményrendszer egyházi kézbe kerül, hiszen a törvények is előírják, hogy biztosítani kell a világnézetileg nem elkötelezett oktatást, és ez így van rendjén. Mi egy feladatot szeretnénk itt ellátni, az oktató-nevelő munkához azt a pozitív értéktöbbletet adni, ami a hitből, vallásosságból fakad. Szívesen látjuk azokat a diákokat is, akiknek a szülei nem vallásosak ugyan, de szeretnék ezeket az értékeket megjeleníteni a gyermekük életében, hogy a későbbiekben választhassanak, ez is egy döntési többlet legyen a számukra.

Imre atya hozzátette: a más felekezetű gyerekeket is a legteljesebb módon szeretnék segíteni abban, hogy a saját hitük, vallási hagyományaik szerint éljék meg a közösségükhöz való tartozásukat.

Kiemelt képünkön: A Szentgotthárd és Térsége Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Széchenyi István 5–8. évfolyamos általános Iskolája – itt jön majd létre az egyházi fenntartású nyolcosztályos iskola

Fotók: SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában