szép otthon

2021.04.18. 07:00

Cipő és játéktisztítás mosógépben? Miért ne!

Sportcipőt, hátizsákot és akár kisebb játékokat is tisztává és újjávarázsolhatunk, ha a mosógépbe tesszük. Mindössze egy kímélő programra és egy zsákra lesz szükség.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Shutterstock

Sokaknak elsőre talán eszükbe sem jut, mi mindent tehetünk a ruhákon kívül a mosógépbe. Rengeteg időt és energiát spórolunk meg magunknak, ha a lavórban áztatás, kézi sikálás helyett ezt a módszert választjuk.

Bizonyos időközönként a takarítóeszközöket is célszerű kitakarítani, mert különben a rájuk rakódott szennyeződéseket és baktériumokat széthordjuk a lakásban. A törlőrongy, a mosogatószivacs, a felmosórongy, a felmosófej egyaránt betehető a mosógépbe. Ezekhez válasszunk nyugodtan magas hőmérsékletű programot, amely egyúttal fertőtleníti is az eszközöket.

A konyhai szilikonkesztyűket, edényfülfogókat is remekül tisztítja a mosógép. Csak tegyünk melléjük néhány konyharuhát, és indítsunk el egy 40 fokos programot. A pandémia idején különösen fontos, hogy rendszeresen bedobjuk a gépbe a vászon vagy pamut bevásárlószatyrokat is. Egyébként a bőrtáskák kivételével szinte bármilyen hátizsákot és táskát kimoshatunk alacsony hőfokon mosógépben, de a makacs foltokat célszerű azért előtte szivaccsal vagy körömkefével megsikálni. Ha kifordítjuk őket, a minta sem sérül. Mehetnek melléjük a különböző sportkiegészítők, baseballsapkák és a szövetből készült övek is, de utóbbiakat tegyük mosózsákba, hogy a fémrészek nehogy megsértsék a dobot.

Felesleges kézzel mosogatni az autóba való szőnyegeket vagy a gyerekülés huzatát is, a mosógép szinte újjávarázsolja őket. A gyerekek szobájából pedig nemcsak a plüssök, de zsákba töltve a kisebb műanyag játékok és a legókockák is mehetnek a mosógépbe. Aki tart a vegyszer- és adalékanyagoktól, mosószer helyett öntsön szódabikarbónát a mosószer-adagolóba – biztosan hatékony és környezetbarát megoldás.

Kiemelt képünkön: Bátran tegyük a mosógépbe a sportcipőt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában