hagyomány, kultúra

2021.04.23. 07:00

Családi játékra hívnak a szőlőjövés ünnepén Kőszegen

A Szőlő Jövésnek Könyve hagyomány ápolása, megismertetése a célja a Jurisics-vár Művelődési Központ április 25., vasárnapra hirdetett játékának.

VN

Fotó: VN-Archív/Szendi Péter

Sok évszázados tradíció a kőszegi szőlőhajtások megörökítésének rítusa, a várható termés megjövendölése. A szőlőjövés ünnepe két éve a Magyar Értéktárba került. Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság pályázata révén a művelődési központ A kőszegi Szőlő Jövésnek Könyve és hagyománya címmel roll up kiállítást álmodott meg, amely mától a Jurisics téri Lábasház kirakatában látható.

Vasárnap játékkal várják a családokat a vár belső kapualjában 10-től 16 óráig. A gyerekektől azt kérik: nézzék meg a roll up kiállítást, készítsenek róla fotót. A vár belső kapujánál található Szőlő Jövésnek Könyve digitális változatát lapozzák át, közben készítsenek szelfit, amelyen a gép is látszik, és küldjék el a [email protected] e-mail-címre, vagy töltsék fel a www.facebook.com/JurisicsVar oldalra. A helyszínen tudáspróba-totót is kitölthetnek. Aki a három feladatot teljesíti, jutalomban részesül.

A hajtásokat 1740 óta egy erre létrehozott könyvbe rajzolják be minden év április 24-én, Szent György napján. Az érdeklődők ezt Kőszeg Facebook-oldalán élőben követhetik.

Kiemelt képünkön: Németh János idén is bejegyzi a hajtásokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában