emlékezés

2021.04.24. 07:00

Doberdó – A fennsík, amely több tízezer magyar katona sírhelye az első világháború óta

A nemzet számára szimbolikus jelentéssel bír: Mohács és a Don-kanyar mellett a súlyos veszteségekkel járó, gyászos történelmi-földrajzi népemlékezet része, mely a magyar hadtörténelem egyik legfontosabb emlékhelye, egyúttal a magyar katonai helytállás és hősiesség jelképe.

Laskovics Márió

Az egységes sírjelek némelyikén nemzeti színű szalag látható

Fotó: Laskovics Márió

Doberdó (olaszul Doberdò del Lago) település Olaszországban, Friuli-Venezia Giulia régióban, Gorizia megyében található. A közel 1400 lakosú községet környező karsztos dombvidéken húzódott az első világháború olasz frontjának legdélibb szakasza.

Miután már 1915 augusztusában, a második isonzói csata embertelen küzdelmeiben összesen mintegy 42 ezer olasz és 47 ezer, az Osztrák–Magyar Monarchia kötelékében harcoló katona vesztette életét, 1916 augusztusában a tizenkét napig tartó hatodik isonzói csata keretében az itteni, 60 négyzetkilométernyi fennsíkon vívták a véres doberdói csatát, ahol az osztrák–magyar haderő alapvetően magyar és szlovén nemzetiségű egységei harcoltak az olasz támadással szemben, és amely során további 51, illetve 40 ezer katona esett el.

A folyóról elnevezett isonzói csatákban egyébként összesen 1,1 millió olasz katona tűnt el, halt meg vagy sebesült meg, a Monarchia vesztesége ennek a fele, mintegy félmillió volt. A doberdói csaták iszonyú véráldozatot követeltek, a frontvonal minden méterére 13 elesett vagy sebesült olasz és 8 osztrák–magyar katona jutott. Az itt hősi halált halt magyarok pontos száma máig sem ismert. A Doberdó a hazai köztudatban általuk és miattuk vált fogalommá, s a szüntelen pergőtűzzel, fegyverropogással járó halálmezőt megidéző szó dobra, dobolóra hasonlító hangzása még most is fájdalmasan dobban a magyar fülben és szívben.

Magyar zarándokcsoport hajt fejet a hősök emléke előtt a Visintini faluban álló Magyar kápolnánál
Fotó: Laskovics Márió

Érdemes tehát elza­rándo- kolni e színtérre, hiszen ha hő- seink akkor nem védték volna vérük árán állásaikat, végső soron a hazát, ma már talán meg sem tehetnénk ezt. Becsüljük meg áldozatukat! A nyolc kilométerre fekvő Fogliano Redipuglia településen, a Monarchia katonatemetőjében 14 550 hősi halott nyugszik, 12 ezren ismeretlenül. Nekik közös emlékművük van a szabadon látogatható sírkertben, mely a nemzetközi egyezményeknek és kapcsolatoknak hála, szépen gondozott.

Méltó megemlékezés során elénekelhetjük a „Kimegyek a doberdói harctérre. / Feltekintek a csillagos nagy égre. / Csillagos ég, merre van a magyar hazám? / Merre sirat engem az édesanyám?” kezdetű népdalt, verse(ke)t szavalhatunk.

Az egységes sírjelek némelyikén nemzeti színű szalag látható (fent). Magyar zarándokcsoport hajt fejet a hősök emléke előtt a Visintini faluban álló Magyar kápolnánál (lent). A Doberdò del Lagóhoz tartozó Visintini faluban áll az isonzói csatákban elhunyt hősök emlékének szentelt Magyar kápolna, amelyet 1918-ban, még a háború vége előtt magyar katonák kezdtek építeni (jobbra)

Kiemelt képünkön: Az egységes sírjelek némelyikén nemzeti színű szalag látható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában