erdősítési szezon

2021.04.29. 11:45

Vas megye állami erdeiben kétmillió csemete és hat tonna makk kerül a földbe

Március elején kezdődött, április végéig tart az erdősítési szezon. A Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatóság területén csaknem egymillió csemete kerül a földbe. A fiatalon, kényszerűségből, jóval a vágáskor előtt letermelt, elszáradt, szúkáros lucfenyvesek helyére tölgyesek és erdei fenyvesek kerülnek. Megnéztük, mit csinálnak a Büksi-erdőben.

Gyöngyössy Péter

20210422 Csákánydoroszló Erdősítés Csákánydoroszló határában. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Összeszokottan dolgozik az erdőművelő brigád. Benczik Sándor ékásóval hasítékot készít, ültetőpárja, Szabó László kezeli a csemetésvödröt. Behelyezi a fenyőcsemetét a résbe, gondosan elrendezi a gyökereket, majd társa néhány gyakorlott mozdulattal ékásóval és tiprással a gyökerekhez szorítja a talajt.

A Csákánydoroszló 9C erdőrészletben 56 évesen termelték le a száradásnak indult lucost. A középkorú fenyves után rengeteg tuskó maradt, ezért már tavaly egy tuskó­maró gép a föld színéig szétdarálta azokat. Mivel időközben feljött a szittyó, leveles tárcsával kétméteres sortávolsággal pásztákat készítettek, és ebbe a pásztába ültetik most ékásóval a csemetéket. Mindezt már Bodonczi László erdőművelési műszaki vezetőtől, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatóságának munkatársától tudjuk meg.

Bodonczi László erdőművelési műszaki vezető: „Ameddig a szem ellát, lucosok voltak”
Fotó: Szendi Péter

– A környéken különböző korú lucosok voltak, ameddig a szem ellát – folytatja az erdőmérnök. – Már a karácsonyfa méretű fiatalosokban is kezdődik a száradás. Sok 30 éves, beteg erdőt kell letermelnünk. Nálunk az egészségügyi termelés már évek óta 50-70 hektár ilyen erdőt érint évente. Ebbe az erdőrészletbe most 10 ezer csemete kerül.

Az erdőrészlet másik felében négyfős brigád dolgozik. A farkasfai Bali Ferenc és Tóka Imre ékásóznak, a szalafői Lasits Zoltán és Tolvaj Zoltán a csemetét pakolják. Ők az erdészet fakitermelői, de a nemzeti park területén ilyenkor nem lehetnek termelések, ezért besegítenek az erdőművelőknek. Van, aki már 35 éve dolgozik az erdészetnél.

– Idén az első kivitelként 66 hektárt erdősítünk – mondja Bodonczi László. Ebből 15 hektáron makkot vetünk, a többi területen mintegy 375 ezer csemetét kell elültetnünk. Ezenkívül 65 hektár folya­matban lévő erdősítésben vég­zünk pótlást, mintegy 650 ezer csemetével. Ebbe az erdőrészletbe kétéves, alávágott, magágyi erdeifenyő-csemete kerül a csákánydoroszlói csemetekertből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában