életmód

2021.04.24. 07:00

Eláruljuk, hogyan ismerheti fel a minőségi ruhát

Kovács Delinke stílustanácsadó úgy véli, a minőségi darabok megvásárlásával nem lehet veszíteni. Annak ellenére, hogy egy anyagát tekintve is magasabb színvonalat képviselő ruhadarab a vásárlás pillanatában többe kerülhet, az idő múlásával visszahozza a befektetett összeget.

Polgár Patrícia

Kovács Delinke Blogger, szín- és stílustanácsadó, a Deli Style blog alapítója 20210311 Szombathely Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: Fotó: VN-Archív/UT

– Minél tovább és többet tudjuk használni ruháinkat, annál több pénzt takaríthatunk meg. Vegyünk egy példát. Ha van egy 10 ezer forintos póló, amit legalább harmincszor felveszünk, az felvételenként 333 forintba kerül. Viszont egy 3 ezer forintos póló esetében, ha csak ötször használjuk – mert aztán a mosásban elfordult a varrás, kinyúlt a nyaka –, az 600 forintunkba kerül alkalmanként – magyarázza Kovács Delinke.

A stílustanácsadó olvasóinkkal néhány támpontot megoszt, melyek segítségével el tudják dönteni, milyen minőségű darabbal is állnak szemben. Ha túlságosan átlátszó az anyag, az rövid élettartamot jelent. Könnyebben szakad, illetve kevesebb rostot tartalmaz. Ha fény felé tartjuk az anyagot, és nem látjuk a kezünk körvonalát, akkor az a ruhadarab tartós.

A legtöbb ember mindennapos viselete a farmer. Mint mondja, ha az új farmer elsőre kényelmetlennek tűnik, az jó jel: a minőségi farmerek nehezebbek, anyaguk merevebb. Az elasztikusabb változatokat sok esetben vegyszerekkel mossák elő, hogy elérjék a megfelelő puhaságot. De ez csökkenti az élettartamukat.

– Minél szorosabb és gyakoribb a varrás, annál jobb – szögezi le. És ha már varrás: ha egy ruhadarab varrott, nem pedig ragasztott, az jó jel. A ruhagyártók sok esetben a szövetek és bőrpanelek összeillesztésére ragasztót használnak. Egy minőségi ruhán, cipőn, táskán azonban nem lehetnek ragasztónyomok.

– A vásárlásnál a fazont és a színt nézzük meg, majd eldöntjük, hogy ezek alapján megvesszük-e a kiszemelt darabot vagy sem. De ilyenkor ne kerülje el a figyelmünket a ruhák anyagösszetétele sem. Már csak azért is ugyanolyan fontos szempontja a vásárlásnak, mint az előbbi kettő, mert a ruhák kapcsolatba kerülnek a bőrünkkel, olykor egész nap viseljük azokat. Egyáltalán nem mindegy, hogy még egy hosszú munkanap után is komfortosan érezzük magunkat vagy pedig már alig várjuk, hogy levegyük – fogalmaz Delinke, majd hozzáteszi: az anyagokkal kapcsolatos témakör rendkívül nagy, és minden anyagnak megvan az előnye és a hátránya is.

A ruhaiparban leggyakrabban használt anyagok a pamut és a poliészter. Előbbi egy természetes rost, mellyel könnyű dolgozni, a belőle készül ruhadarabok kellemes tapintásúak, jó a légáteresztő képességük. Viszont előállításuk nagyon vízigényes. A poliészter pedig bár olcsó, rendkívül környezetszennyező anyag, valamint a bőrnek sem tesz jót a kizárólag ilyen tartalmú ruhák hordása. Ami nekünk és a Földnek is jobb, az például az organikus pamut. Ezt olyan gazdaságokban termesztik, ahol egyetlen folyamattal sem terhelik a környezetet. Ezáltal az organikus pamutból készült termékek rendkívül jó minőségűek és 100% bőrbarátok.

A stílustanácsadó elmondja: már a szűkösebb anyagi forrással rendelkezőknek is egyre könnyebben elérhetők a minőségi és stílusos ruhák. Az üzletek a szezonvégi leértékelésekkel és az év közben is elérhető akciókkal segítik a drágább, minőségi darabok elérését. Azonban a különleges ajánlatok bűvöletében is csak azokat a darabokat érdemes beszerezni, amikre valóban szükségünk van.

A másik alternatíva, hogy jó minőségű ruhákra leljünk, az a használtruha-üzletekből való vásárlás. Manapság egyre népszerűbbek a „pre-loved” darabokat árusító boltok. Lehet szó vintage, retró vonalról is, vagy olyanokról, ahol az aktuális divatnak megfelelő darabokra lehet találni.

Kiemelt képünkön: Kovács Delinke: „Minden anyagnak megvan az előnye és hátránya”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában