Érdekesség

2021.04.01. 20:00

Harangszó négykor – Naponta megemlékeznek az 1776-os csepregi tűzvészről

Nincs még egy olyan magyar város, ahol délután négy órakor harangoznának. Ez az 1776. április 1-jén történt tűzvész óta van így, amikor másodszor is leégett az egész város.

Merklin Tímea

20210331tűzoltó emlék, Kovács András tűzoltó, Csepreg, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Az egész várost érintő három nagy tűz közül az első 1668. május 4-én történt, a helyi Szent Flórián-kultusz ehhez köthető. Másodszor 1776. április 1-jén égett le minden, akkor megerősítették a korábbi fogadalmat, hogy Szent Flórián a város védőszentje. Kovács András tűzoltó egyesületi elnökkel beszélgettünk az esetről.

– Hegedűs Ferenc portáján indult a tűz 1776 áprilisának első napján: vajat melegítettek, és a tüzet őrizetlenül hagyták. A vaj kifolyt és lángra kapott, belobbant az egész konyha, arról a zsúptető – mesélte Kovács András.

– A böjti szelek gyorsan vitték a tüzet, akkoriban minden fedél zsúpszalmából készült. Az egyik forrás szerint 166 ház semmisült meg, egy másik beszámoló szerint 244 épület lett oda. A tűzvészt Magyar-Kozma István, az akkori plébános írta meg 270 versszakban, ő szemtanúja volt az esetnek. A vers megjelent Farkas Sándor Csepreg mezőváros története című könyvében.

A nagy lángokkal égő tüzet vödrökben hozott vízzel, vizes lepedőkkel igyekeztek elfojtani, az óriási füstöt látva Répcevisről, Szakonyból, Bükről, Tömördről is érkeztek segíteni.

– Ma így mondanánk: olyan „nagy volt a hőterhelés”, a forróság és a füst, hogy nem tudták megközelíteni az égő házakat, és az udvarokon lévő kutakat sem, hogy azokból vizet vegyenek – fűzte hozzá Kovács András.

– Tizenegy halott volt, köztük gyerekek, és egész család is. Sok állat elpusztult, mert nem tudták kihajtani őket időben az istállóból. Ma egy ilyen gyorsan terjedő tűz tovaterjedését is meg tudnánk gátolni, mert a gépjárműfecskendő mellett minden olyan technikai eszköz rendelkezésünkre áll, ami a hivatásosoknak is van. Szervezett tűzoltóság a 18. században még nem volt, csak bő száz év múlva, 1882-ben alakult meg a tűzoltó egyesület.

A csepregi tűzoltók relikviái között van egy érdekesség. Ez pedig az egyetlen olyan több száz éves tárgy, amit a várost ért első két tűzvész korában használhattak tűzoltásra: egy fatuskó acélkarikával, ezzel verték szét a gerendákat, és lecsapták vele a parazsat az égő gerenda- végekről.

Kiemelt képünkön: Kovács András az acélkarikás fatuskóval, amely egy tűzvészkorabeli eszköz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában