Frissen Vasból

2021.04.23. 20:40

Harminc év után úgy döntöttek: megőrzik a répcelaki KRESZ-parkot

Hosszú évek óta ötletelt a városvezetés, hogy mit kezdjenek a korábbi KRESZ-park kihasználatlan területével. Végül januárban úgy döntöttek, marad az eredeti funkciója. A kisebb felújítási munkálatokat követően a gyermekek néhány hét múlva már a teljesen kész közlekedési pálya útjait róhatják kerékpárjaikkal.

Polgár Patrícia

Fotó: VN/Winkler Krisztina

– Tréfásan fogalmazva: harminc éve nem használtuk a KRESZ-parkot, és harminc évig gondolkodtunk azon, hogy mi legyen a helyén – végül eldöntöttük, hogy KRESZ-park – mondta Szabó József, Répcelak polgármestere. Komolyabbra fordítva a szót hozzátette: az évek során rengetegféle ötlet felmerült, hogy mit is lehetne kezdeni a területtel, ezeket azonban mindig elvetették. A télen pedig egy huszárvágással eldöntötték: marad a közlekedési park.

A családi házak kertjeinek ölelésében a helyismerettel nem rendelkező látogató nehezen találna rá a területre, amit, a polgármester elmondása szerint azt leszámítva, hogy rendszeresen kaszáltak, el is hanyagoltak.

A park ezekben a hetekben látványosan átalakul. Az önkormányzat saját forrásból mintegy 5 millió forintot költ a park megújítására. Ebből az összegből vásárolták meg a már kihelyezett új közlekedési táblákat és a padokat, melyeket a közeljövőben helyeznek majd ki. A pénzből jut az aszfaltozásra is, ezt követően festik fel az útburkolati jeleket és a gyalogátkelőhelyeket. Május közepére pedig a lurkók már birtokba is vehetik a felújított parkot.

– Egyeztettünk az általános iskolával és az óvodával is, akiktől azt a visszajelzést kaptuk, hogy van igény a játékos formában történő tanulásra. Az iskolában az alsósok tanrendjébe fogják bevenni a közlekedési ismeretek elsajátítását. De a lakosság körében is jó vissz­hangja van az ötletnek – fogalmazott Szabó József.

Hozzátette, ettől függetlenül bízik benne, hogy a szülők egyénileg is kihozzák majd a gyerekeket. Fontos, hogy a kicsik már gyermekkorban elsajátítsák a kerékpáros közlekedés alapjait. A padok kihelyezésével a polgármester reményei szerint a KRESZ-park családi kikapcsolódások helyszínéül is szolgálhat majd: míg a gyermekek a kacskaringós utakon gyakorolják a közlekedés alapjait, addig a szülők megpihenhetnek a telepített padokon.

Kiemelt képünkön: Látványos felújítás várható a területen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában