Frissen Vasból

2021.04.06. 21:00

Három nagy útfejlesztés révén lesz Szombathely ismét közlekedési csomópont

Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselőt, parlamenti alelnököt kérdeztük a témáról, képviselői tevékenysége egyik legjelentősebb eredményéről.

VN

Dr. Hende Csaba: jelentős eredmény

Fotó: VN-archív/CSG

Az M87-es Szombathely–Kőszeg, az M86-os Szombathely–Egyházasrádóc és az északkeleti elkerülő, amely a 87-est a 86-ossal összeköti: ez az a három útfejlesztés, ami meghatározza Szombathely jövőjét – mondta el dr. Hende Csaba.

– Az M87-es az S31-essel, Béccsel és egész Nyugat-Európával köti össze Szombathelyt, míg az M86-os Egyházasrádócig terjedő szakasza a négysávos útszakasszal Körmend–Rábafüzes irányában nyit egy közlekedési folyosót. Előkészítés alatt van a Körmend–Zalaegerszeg gyorsforgalmi út, építés alatt van a Zalaegerszeg és az M7-es közötti gyorsforgalmi út. Az M8-as távlati továbbfejlesztése egy a mainál jobb közlekedést tesz lehetővé a Dunántúlon. Így Szombathely néhány év alatt minden irányból könnyen, gyorsan megközelíthető lesz, és ez felerősíti a közlekedést. Hozzátéve a vasúti fejlesztések kedvező hatásait, elmondható, hogy a város logisztikai és ipari fejlődési szempontból a lehető legjobb helyzetbe kerül. Az M87-esből a Kőszeg–Rőtfalva közötti határátkelési szakaszt már átadtuk, megvan a nyomvonal, a tervek. Az M87-es út esetében ugyanúgy, mint az M86-os esetében megvan a költségvetési forrás, az előkészítés idén befejeződik. 2022-ben megindulhat mindhárom építkezés, és két-három éven belül be is fejeződhet.

Amint a képviselő kifejtette: így Szombathelynek az alapításhoz hasonló állapota áll elő, ami az ókorban is közlekedési csomóponttá tette. Éhen Gyula korában a vasút volt az, ami ma a közút. Ma már ez utóbbi döntő, és ha gyorsforgalmi utak találkozásánál fekszik egy város, sikerre van ítélve. – Ezeket a fejlesztéseket elvégzi az állam, a többit a magántőke megoldja – fejtette ki dr. Hende Csaba.

Dr. Hende Csaba: jelentős eredmény
Fotó: VN-archív/CSG

– A magántőke ott ruház be, ahol jól képzett, egészséges munkaerő is van. Ezért nem tette jól az önkormányzat, amikor az idei költségvetésben a szombathelyi gépészmérnökképzéstől megvonta a 130 millió forintos támogatást. Ez a legdrágább spórolás. Ha nem lesz képzett munkaerő, nem lesz miért idejönni. Ez most a legfontosabb: az egészség, a képzettség, a motiváltság megteremtése és fenntartása. Hogy a fejlesztésekre biztosította a kormány a pénzt, képviselői tevékenységem egyik legjelentősebb eredménye.

Kiemelt képünkön: Dr. Hende Csaba: jelentős eredmény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában