Válaszok első kézből

2021.04.17. 09:00

Hende Csaba pályázatokról, járványról, Ungár Péterről

Harmadik alkalommal jelentkezett közösségi oldalán a Válaszok első kézből elnevezésű videóval Hende Csaba parlamenti alelnök, Szombathely országgyűlési képviselője. A helyi médiumok és a lakosság is lehetőséget kapott, hogy előzőleg feltegye írásban kérdéseit. Szerkesztőségünk érdeklődésére a képviselő összefoglalta a legújabb pályázati lehetőségeket a Magyar falu programban, mesélt a Markusovszky-kórházban önkéntesként szerzett tapasztalatairól és elmondta azt is: mi a véleménye arról, hogy Ungár Péter szerint számára nem fontos Szombathely.

Cseh-Egyed Bernadett

20210416 Hende Csaba OGY képviselő videós fogadóórája, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Hétfőtől elérhető a Magyar falu program négy új pályázata, ezek újabb fejlesztési lehetőségeket biztosítanak a Szombathely környéki kistelepüléseknek. Hende Csaba kérdésünkre összefoglalta: falugondnoki buszok, illetve kommunális eszközök, traktorok, erőgépek beszerzésére összesen 3-3 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből önkormányzatonként 15-15 millió forintot hívható le. Járdafelújításra és építésre is pályázhatnak a kistelepülések, a működő orvosi rendelők pedig kétmillió forint értékben igényelhetnek eszközöket. A képviselő szólt arról is, május 7-ig elérhető a falusi civil alap, ebben a községek különböző szervezetei, sportkörök, tűzoltó egyesületek ingatlan beruházásra és felújításra, gépjárművek vásárlására, programok szervezésére pályázhatnak.

Szombathely országgyűlési képviselője november 13-óta minden pénteken önkéntesként dolgozik a Markusovszky-kórház onkológiai járóbeteg szakrendelésén. – A kórházban a betegutak szigorúan el vannak különítve, feladatom a betegek kikérdezése és testhőmérsékletük rögzítése. Igyekszünk meggyőződni arról, hogy koronavírussal fertőzött beteg ne kerüljön be az egyéb betegek közé. Itt nyugodt, szakszerű tempóban folyik az ellátás, és csak elképzeléseim vannak, mekkora harc folyik néhány száz méterre a covid-intenzív osztályon – fogalmazott Hende Csaba, majd köszönetet mondott és nagyrabecsülését fejezte ki mindenkinek, aki részt vesz az ellátásban.

Kíváncsiak voltunk arra is: mit szól a képviselő ahhoz, hogy Ungár Péter szerint nem fontos számára Szombathely és véleménynek fizetett hirdetésekben, videókban ad hangot. Hende Csaba emlékeztetett, már a nagyapja és édesapja is az azóta Szombathelyhez kapcsolt Olad községet szolgálta. Ő több mint hatvan éve állandó szombathelyi lakos, itt nyugszanak ősei, itt tanult, itt születtek gyermekei. – Megértem, ezzel a családi háttérrel nagyon erősen bizonygatnia kell Ungár Péternek, hogy ő ellenzéki politikus. Látványosan kell engem szapulnia nagy összegek felhasználásával. A nagyobb baj az, hogy egyszerű szombathelyi polgárokat, újságírókat, köztisztviselőket is kipellengérez az általa több száz millió forintból finanszírozott médiabirodalmával. Mindez az előválasztási kampánynak szól – hangsúlyozta.

Egy sajtókérdésre elhangzott az is: a hónap utolsó kormányülésén születhet döntés a kompenzációval kapcsolatban. – Az állam nem elvette, hanem a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozók zsebében hagyta az iparűzésiadó felét. A koronavírusjárvány miatt az államot 10-15 milliárd forintnyi veszteség éri, ennek ellenére segít a városoknak. Szombathely is méltányos kompenzációhoz fog jutni – mondta Hende Csaba.

Kiemelt képünkön: Az Országgyűlés alelnöke emlékeztetett, már nagyapja és édesapja is az azóta Szombathelyhez kapcsolt Olad községet szolgálta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában