Frissen Vasból

2021.04.18. 12:30

Júliustól megvámolják az EU-n kívülről érkező csomagokat

Július 1-jével az Európai Unió­ban megszűnik az unión kívülről érkező, 22 euró alatti áruk áfamentessége.

Polgár Patrícia

Fotó: Shutterstock

Panulin Ildikó, a Magyar Posta sajtószóvivője megkeresé­sünkre elmondta: a 22 eurós áfamentességi értékhatár megszűnése azt jelenti, hogy július 1-jétől az unión kívülről beérkező áruküldeményeket vámeljárás alá vonják, a termék értéke után áfát kell fizetni az ügyfeleknek. Jelenleg 22 euróig adó- és vámmentesek a harmadik országból érkező áruk, 22–150 euró között áfát kell fizetni, de vámot nem, és 150 euró feletti érték esetén áfát és vámot is. Azaz csak a legalsó kategóriában történik változás. A NAV szabja ki a fizetendő áfát, és ha szükséges, a vámot is.

A posta arra törekszik, hogy ez a vámeljárás automatikus folyamat legyen. A megrendelő azzal tudja segíteni a folyamatot, hogy a név és a cím mellett az e-mail-címét és a telefonszámát is megadja, és elektronikusan fizeti ki az adót. Azt javasolják: aki rendelni szeretne, az tegye meg időben, az átfutási idő pár hét is lehet – erre a járvány ugyancsak hatással van.

Kiemelt képünkön: A legalsó kategóriában lesz változás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában