Frissen Vasból

2021.04.13. 20:00

Katonák és tűzoltók is szerepet vállaltak a fertőtlenítésben szerte Vas megyében – Videó

A koronavírus-járvány idején Vas megyében sok helyen fertőtlenítettek és fertőtlenítenek közösségi tereket, köztereket, játszótereket is.

VN

Csepregen rendszeres a fertőtlenítés

Fotó: VN/Csepregi Tűzoltóság

Szombathelyen a Magyar Honvédség pápai bázisrepülőterén szolgálatot teljesítő katonák fertőtlenítettek a Brenner János Általános Iskola és Gimnáziumban március végén alkoholalapú fertőtlenítőszerrel – erről a Magyar Honvédség honlapján számoltak be. Hozzátették: az intézmény tantermeit, mosdóit, folyosóit, étkezőjét, valamint sportcsarnokait is kezelték a biológiai mentesítő folyadékkal. Ugyancsak katonák fertőtlenítették a Dési-iskola épületét, a Lorigo Alapfokú Művészeti Iskolát.

Gyöngyösfaluban pedig a Dr. Tolnay Sándor Általános Iskolát permetezték végig.

Csepregen folyamatosan gondot fordítanak a közterek, azon belül a játszóterek fertőtlenítésére. A helyi tűzoltóság állt élére az ügynek a járvány kezdetén: tavaly áprilisban és májusban, majd a nyár kihagyásával, októbertől év végéig folytatták, összesen tizenöt alkalommal fertőtlenítették a tereket. Idén újrakezdték, eddig ötször permetezték le a köztereket, játszótereket az országos közegészségügyi szervezet által ajánlott szerrel.

Csepregen rendszeres a fertőtlenítés Fotó: VN/Csepregi Tűzoltóság

A fertőtlenítést mindig egy ötfős csoport végzi bevetési ruhában, védőmaszkban, ez alkalmanként két, két és fél óra munkát jelent. Két benzinmotoros háti permetezővel dolgoznak, az egyiket a tűzoltó-egyesület vásárolta, a másikat egy támogató vállalkozótól kapták. Ezekkel lehetséges megfelelő módon szétporlasztani a köztereken a fertőtlenítőszert.

Szentgotthárdon nem végeztek a pandémia miatt közterületi fertőtlenítést. A játszóterek közül egyik sem volt lezárva. Ezeknek a helyeknek a rendszeres takarítása ugyanúgy zajlik, mint más években.

Kőszegen négy ózongenerátort vett az önkormányzat, azok járnak körbe az intézményekben: legtöbbször az óvodákban, és van egy fixen a gondozási központban. Még az első hullám idején Covid-­számlát nyitott a város: az ezen összegyűlt pénzből vették az ózongenerátorokat és pluszban a fertőtlenítőszereket.

Vépen az óvodában és a gondozási központban is rendszeres a felületfertőtlenítés. Az ételt továbbra is egyszer használatos műanyag edényekben szállítják ki. A hivatalban csak a legszükségesebb esetben van személyes megjelenés. A központból kapott védő- és fertőtlenítőeszközöket folyamatosan használják.

Répcelakon március óta ismét rendszeresen fertőtlenítik a település tűzoltói a közterületeket és épületeket: a buszmegállóktól a gyógyszertáron át az üzletekig és a polgármesteri hivatalig. A fertőtlenítést kézi permetezőkkel végzik minden kedden és pénteken. Még nagyjából két hétig terveznek rendszeresen fertőtleníteni, a jó idő beköszöntével leállnak vele.

Őriszentpéteren a buszmegállók, hidak környékét, üzletek környékét fertőtlenítik. Ózongenerátoros technikával az óvoda étkezőjét, a falugondnoki buszt és a polgármesteri hivatal tanácskozótermét kezelik rendszeresen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában