koronavírus

2021.04.22. 11:30

Kell-e most oltani a gyerekeket? A szakemberek egybehangzó véleményére még várni kell

A felnőtt lakosság egyre nagyobb arányú átoltottságának elérésével a figyelem a gyerekek és a serdülők Covid elleni oltása felé fordul. Szükséges-e most oltani a gyerekeket? – ezt járta körül és foglalta össze a Házi Gyermekorvosok Egyesületének dr. Kovács Ákos gyermekorvos.

VN

Fotó: Shutterstock

Mint írja: jelenleg nem lehet egyértelműen igazolni, hogy a rendelkezésre álló SARS-­CoV-2-vakcinák bármelyike önmagában képes-e meggátolni a vírus továbbadását másoknak, vagy csak a súlyos Covid19 betegség kivédésére alkalmas, amely viszont gyermekeknél jóval ritkábban fordul elő, mint a felnőtteknél. A szakemberek véleménye abban, hogy a pandémia jelen fázisában szükség van-e a gyerekek Covid19 elleni oltására, nem egybehangzó, írja.

A betegség gyerekkori előfordulási arányával kapcsolatban tisztázza: helytelen az a megállapítás, hogy a koronavírus-fertőzés gyermekkorban csupán egy ártalmatlan légúti betegség. Hazai adat nem áll rendelkezésre, ám világszerte több millió a fertőzött gyermekek száma, több ezer kórházi kezelés és több száz haláleset következik be a gyermekkorban is. A többszervi gyulladásos reakció pedig a korábban egészséges gyerekek enyhe vagy tünetmentes fertőzésének lezajlása után hetekkel jelentkezhet.

A gyermekorvos szerint bizonyos adatok arra utalnak, hogy ha hosszú távon a felnőtt lakosság egyre nagyobb arányban védett lesz, ugyanakkor a gyerekek közül sokan fogékonyak maradnak, idővel éppen ők fertőződnek majd elsősorban. Jelenleg kisebb a kockázata annak, hogy súlyos állapotba kerülnek, de a fertőzést ők is képesek terjeszteni. A tizenévesek számára a társas összejövetelek vagy a közeli testkontaktussal járó versenysportok komoly fertőzési kockázatot jelenthetnek. A heveny betegség lezajlása komolyabb, és a Covid19 hosszú távú tünetei is a felnőttekéhez hasonló gyakorisággal fordulnak elő e korcsoportban.

A gyerekek egyéni védelme mellett fontos érv az oltások mellett a nyájimmunitás kialakulásában való szerepük. Számos klinikai vizsgálat folyik már gyerekek bevonásával, többségében a mRNS-tartalmú vakcinák alkalmazásával, mint a Moderna és a Pfizer–BioNTech. Izraelben megkezdték a 12–16 évesek oltását is. Március végéig 600, krónikus alapbetegségben szenvedő gyermeket oltottak be a Pfizer–BioNTech-vakcinával, semmilyen komoly mellékhatást nem tapasztaltak.

Jelenleg nem léteznek külön gyermek- és felnőttoltóanyagok. Az oltóanyagok mellékhatásprofilja még nem ismert, de semmilyen adat nem utal arra, hogy gyermekeknél komolyabb vagy gyakoribb mellékhatásokkal kellene számolnunk, jegyzi meg.

Az, hogy minden gyermeket be kell-e majd oltani, sok tényezőtől függ. Ide tartozik a gyermekek szerepe a fertőzés átvitelében, az oltások biztonságossága, hatékonysága és az általuk biztosított védelem időtartama.

Kiemelt képünkön: A gyerekek egyéni védelme mellett fontos érv az oltások mellett a nyájimmunitás kialakulásában való szerepük

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában