Rügyek és remények

2021.04.26. 11:30

Kicsi, ezért erős: újabb hajtások a Szőlő jövésnek könyvében – fotógaléria

A megszokottnál kisebb nyilvánosság előtt, de ünnepélyes külsőségek közepette jegyezték be az idei hajtásokat szombaton, Szent György napján a Szőlő jövésnek könyvébe.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Ohr Tibor

A hagyománynak megfelelően a gazdák kora reggel lemetszették a nevezetes dűlőkben a hajtásokat, majd azokat a nagy múltú könyvvel együtt, fanfárok kíséretében hozták be a Jurisics térre. A járványhelyzet miatt az ünnepségen közvetlenül csak tíz kulcsfontosságú személy vehetett részt egy kordonnal elkerített területen, a városháza előtt. A művelődési központ munkatársainak jóvoltából azonban az érdeklődők online formában követhették az eseményeket.

Básthy Béla polgármester köszöntőjében a szőlészet és borászat kőszegi polgárok életében betöltött kiemelkedő szerepéről beszélt. Szólt a nevezetes könyv történetéről, amelybe 1740 óta szinte minden évben szorgalmasan bejegyezték a hajtásokat, példát véve a szőlőről, amely mélyen gyökerezik, és miután átmenetileg láthatatlan, utána mindig kihajt és hirdeti az életet.

A Szőlő jövésnek könyve előtt tisztelgő díszlövést követően Láng József szőlész-borász mutatta be a hajtásokat, vagy csapokat a város első emberének. Részletesen szólt az elmúlt évről, amely szeszélyes időjárásával összességében jó közepes termést hozott. Bizakodva számolt be róla, hogy az idei rügyek az áprilisi fagyos reggelek ellenére még nem károsodtak. Úgy fogalmazott: ha a szőlőtőke április 24-én – Szent György napján – vak és süket, az a jó, mert a nem túl nagy hajtás kisebb eséllyel fagy le.

A bemutatás után Básthy Béla engedélyezte a bejegyzést, és Németh János festőművész odaült az asztalhoz, hogy megörökítse a hajtásokat. Miközben rajzolt, a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes párosának tánca és versösszeállítás segített, hogy gyorsabban teljenek az izgalmas percek.

A körülmények miatt az idén sok más, megszokott kísérőprogrammal együtt a Szent György-napi borverseny is elmaradt. Tartottak azonban egy zártkörű, online bormustrát, amelyen az elmúlt két év 25 mintájából hat bort minősítettek kiválónak. A termelők átvehették az elismeréseket.

Az ünnepség zárásaként Harangozó Vilmos esperes plébános kérte Isten áldását a hajtásokra és az eljövendő év termésére.

A téren – tisztes távolságban – álló érdeklődőknek végül ­Stefanich Kornél borász és Orbán-Tóth Adrienn, a Kőszegi Borbarát Hölgyek elnöke a kordon mellett megmutatták a szép termés reményével biztató szőlőhajtásokat.

A különleges hagyomány jobb megismertetésére a Jurisics-vár Művelődési Központ munkatársai a Lábasház kirakatába kiállítást készítettek a jeles alkalomból, és vasárnap ezzel kapcsolatos játékra hívták a kisgyermekes családokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában