szép otthon

2021.04.25. 07:00

Könnyűszerkezetes házon gondolkodik? Ezt jó, ha tudja!

Sokan a mai napig idegenkednek a könnyűszerkezetes házaktól, pedig a technológia fejlődésével egyre megbízhatóbbak és népszerűbbek. Legnagyobb előnyük a hagyományos téglaházakkal szemben, hogy felépítésük gyorsabb, fenntartásuk költséghatékonyabb.

Cseh-Egyed Bernadett

20190922 Építkezés, daru faház, könnyűszerkezetes foto: Vémi Zoltán/Világgazdaság

Fotó: MW-archív

A könnyűszerkezetes ház mérete, elosztása ugyanúgy egyénre szabható és tervezhető, mint bármilyen más módszerrel épült ingatlan esetében. A homlokzata látványban hasonlít a vakolt, téglafalas épületekére, így valamennyi utcaképbe harmonikusan beleilleszthető.

Az építő- és alapanyagok árainak folyamatosan emelkedése mellett nehéz megjósolni, melyik módszer mennyivel olcsóbb, ha olcsóbb egyáltalán, de az bizonyos: a könnyűszerkezetes ház felhúzása jóval kevesebb ideig tart. Egyik előnye, hogy ez esetben nem kell attól tartani, hogy az építkezés ideje alatt esőkár éri a félkész falakat, ahogy nem fordulhat elő az sem, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt több napra le kell állni a munkával. Gyorsítja az építkezést az is, hogy ezzel a módszerrel nem visznek be nedvességet az épület szerkezetébe, ezért nincs száradási idő. A jól megépített könnyűszerkezetes ház várható élettartama pedig megegyezik a hagyományos anyagokból emelt épületekével.

Könnyebb kifűteni

A modern technológiának köszönhetően a könnyűszerkezetes házak energiatakarékosak, fenntartási költségük alacsony. A könnyűszerkezetes házba választhatunk korszerű villanyfűtést, megújuló energiákat alkalmazó technológiát vagy harmadik generációs infrafűtést egyaránt. A falszerkezetek födémmel, padlóval és tetővel, korszerű nyílászárókkal rendelkeznek, így szinte teljesen hőhídmentesek.

A munkafolyamatok számottevő része szerelő jellegű
Fotó: Shutterstock

Középpontban a környezettudatosság

Szintén mellettük szóló érv, hogy bruttó alapterületre visszaszámolva hasznos lakótere nagyobb, mint egy ugyanakkora alapterületű téglaházé, ráadásul kiváló földrengésállók, magas szintű tűzvédelemmel ellátottak. Sokan azért is választják ezt az építkezési módot, mert egy ilyen ház csak természetes alapanyagokból készül. A fa vázszerkezet feldolgozásánál viszonylag csekély hulladék keletkezik. Szakemberek szerint nem kell tartani attól sem, hogy a könnyűszerkezetes ház kártevők áldozatává válna, mert az alapanyagokat gomba és rovar elleni speciális szerekkel, állagerősítő anyagokkal kezelik.

Mik lehetnek a hátrányai?

Magyarország éghajlati adottságai miatt sokan továbbra is úgy vélik, érdemesebb a téglaház mellett dönteni. Ne feledjük: a könnyűszerkezetes házak azért építhetők fel gyorsan, mert a munkafolyamatok számottevő része szerelő jellegű, ami komoly szakértelmet kíván a háttérben. Tény, gyengébb a hangszigetelése és a hőtároló kapacitása, de ma már mindenre, így ezekre is lehet áthidaló megoldást találni.

Kiemelt képünkön: A munkafolyamatok számottevő része szerelő jellegű

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában