Frissen Vasból

2021.04.05. 16:47

Kőszegi Chernel-kert: Költenek a gólyák, elengedik az átteleltetett sünöket – Videóval

Az idén nagyon korán párba álltak a Chernel-kerti Madárvédelmi Mentőközpont sérült, röpképtelen fehér gólyái. Március 12-én már lerakták az első tojást. Lehet, hogy idén rekord lesz, mert jelenleg már tizenhét tojáson kotlanak.

Gyöngyössy Péter

20210401 Kőszeg Ottó Erzsébet a Chernel-kert munkatársa mutatja mentett sünit. Fotó: Cseh Gábor CSG,Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A Chernel-kerti Madárvédelmi Mentőközpontban soha nincs holt idő. Vas megye legkisebb arborétumában 1994 óta fogadnak be, gyógyítanak és gondoznak sérült és elárvult madarakat, kisemlősöket. Folyamatosan gondoskodnak a központ mintegy 120 állandó, tartósan röpképtelen lakójáról. Pár napja engedték el azt a két gólyát, amelyek tavaly augusztusban Rábapaty közelében egy szennyvízülepítő medencébe keveredtek és megsérültek.

Azóta meggyógyultak, átteleltették, most pedig útjukra bocsátották őket. Idén korán párba álltak az arborétum tartósan röpképtelen gólyái. Eddig négy fészket raktak, 17 tojást tojtak és még egy ötödik fészek is alakulóban van. Mostanában engedik szabadon azt a hét keleti sünt, amelyek a mentőközpontban töltötték a telet.

Mindezt Ottó Erzsébettől, a mentőközpont madárgondozójától tudtuk meg, aki közben bemutatta az egyik sikeresen átteleltetett sünit. Ő is érzi a tavaszt. Bár éjszakai állat, ottjártunkkor mégis izgatottan szimatolt a nemrég kizsendült fűben.

– A sünök tavaly októberben és novemberben érkeztek, legyengült állapotban. Olyankor nagy részük már téli álmot alszik, ezért nem volt ajánlatos elengedni őket. 500 gramm alatti volt a testsúlyuk, így biztos nem élték volna túl a telet. A kis tüskésekkel kapcsolatban sok tévhit van. Valójában rovarevő emlősök, és nem szabad nekik tejet adni, mert laktózérzékenyek. – A kertnek jelenleg 14 olyan gólya a lakója, amelyek tartósan sérültek, röpképtelenek – folytatta Ottó Erzsébet.

Fotó: Cseh Gábor

– Minden évben párba állnak és egészséges fiókákkal gyarapítják a vadon élő állományt. Gallyakat és szénát viszünk be nekik, amiből felújítják a fészküket. Tavaly rekordszámú szaporulat volt, 13 fióka repült ki az udvarból, de idén lehet, hogy újabb rekord születik. Az elmúlt hónapokban érkeztek hozzánk legyengült és elütött egerészölyvek, szürke gémek, erdei fülesbaglyok és karvalyok. Volt egy elgázolt héjánk is. Az ütközés következtében lebénult, nem tudta használni rendesen a lábujjait. Szerencsére két hét gondoskodás után felépült és szabadon tudtuk engedni itt, Kőszeg közelében.

Jelenleg fehér gólyából, egerészölyvből és vörös vércséből van a legtöbb állandó madár a telepen. Egy hete három kismókus került be a mentőközpontba. Táplánszentkeresztről érkeztek, mert kivágták a számukra otthont adó fákat. Mivel nagyjából kétnaposak voltak, háromóránként kell őket macskatejpótló tápszerrel és fecskendő segítségével etetni. Tavasztól nyár végéig rengeteg énekesmadár-fióka, valamint elárvult kisemlős érkezik. Utóbbiakból kölyök denevérek és nagy pelék, sok elárvult mókus és sün, míg az énekesmadarak közül legnagyobb számban fekete rigó, énekes rigó, molnárfecske és házi rozsdafarkú fiókák szorulnak ellátásra.

– Ha lehet, ilyenkor már ne vágjunk ki fákat és bokrokat! Az ágak között fészkek rejtőzhetnek tojásokkal, fiókákkal – figyelmeztetett Ottó Erzsébet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában