szeszélyes április

2021.04.21. 20:00

Még mindig fűtenünk kell – A vasi szolgáltatók május közepéig biztosítják a meleget

Lassan hozzászokunk, hogy szinte évszaktól függetlenül lehet télies zimankó, nyárias zivatar, vagy mindez gyorsan egymás után is. Valaha ilyentájt már rég elfeledtük a téli fűtési szezont. Most még a távhőszolgáltatók is javában küldik a meleget, és van, aki újra tüzelőt vásárol.

Gyöngyössy Péter

Illusztráció - Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Az egyik Szombathely környéki gazdaboltban így április végén is nagy keletje van a tölgyfabrikettnek. Aki idénre nagyon kiszámolta a tüzelőjét, annak már elfogyhatott. Brikettet 20 kilónként is lehet venni. Egy csomag négy napig elég egy cserépkályhába. Ezzel ki lehet bekkelni, míg végre megjön az igazi tavasz.

A távhőszolgáltatók korábban április 15-éig fűtöttek. Ha most is így lenne, sokan fagyoskodnának a lakásokban. Szerencsére már mintegy tíz éve május közepéig tart a fűtési szezon.

Kocsis-Tóth Ildikó, a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. sajtóreferense elmondta, hogy a távhőszolgáltatásról szóló törvény meghatározza a fűtési időszakot, mely szeptember 15-étől május 15-éig tart. Szombathelyen szeptember 15. után akkor indul automatikusan a fűtés, ha egymást követő három napon át az átlaghőmérséklet nem éri el a 15 Celsius-fokot.

– A megyeszékhelyen a távhő május 15-éig biztosítja a fűtést – folytatja Kocsis Tóth Ildikó. – Ha nincs szükség fűtésre, az egyes lakóközösségek a közös képviselő útján írásban mondhatják le. A számlázás a ténylegesen igénybe vett hőmennyiség alapján történik. Ezt a hőközpontokban mérik és általában az ingatlanok légtérfogata szerint számítják. Idén még senki sem mondta vissza a fűtési igényét Szombathelyen.

Celldömölkön jóval kisebb távhőrendszer működik. Mindössze 470 lakást lát el a Cellenergo Kft. Bicskei Tibor ügyvezető kérdésünkre elmondta, hogy a rendelkezésre állási időszak alatt a felhasználók igénye szerinti fűtési hőszolgáltatást kell nyújtaniuk. Celldömölkön ezen időszakon belül a felhasználónak be kell jelentenie az igényét a távhőszolgáltatásra, a végén, ha már nem kéri, le kell mondania. Celldömölkön a lakók még nem kérték a fűtés leállítását.

Kiemelt képünkön: Az idén még senki sem mondta vissza fűtési igényét Szombathelyen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában