Frissen Vasból

2021.04.24. 06:55

Mentik a tőzikét a Dobogó-erdőben – A tavaszi látogatók sok növényt kitaposnak

Évről évre ezrek gyönyörködnek a Dobogó-erdő tavaszi tőzikeszőnyegében. Némely hétvégén nagyvárosi forgalom alakul ki a környéken. Míg a kilencvenes években a virág gyűjtése veszélyeztette a védett növényt, mostanra a taposás okoz nagy károkat. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai ezért úgy döntöttek, szabályozzák a területen a gépjárművek és a gyalogosok közlekedését. Ennek jegyében több ezer tőzikét telepítettek át.

Gyöngyössy Péter

A nemzeti park munkatársai tízezer tőzikét ültettek át

Fotó: VN/ÖNP

A terület vagyonkezelője, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság a látogatók megfelelő irányítása érdekében évekkel ezelőtt kialakított egy kétkilométeres tanösvényt, de a látogatók újabb és újabb alternatív útvonalakat tapostak ki. A megtömörödött talajból pedig évekre eltűnnek a tőzikék. Szekeres Zsófia, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi területfelügyelője kérdésünkre elmondta, hogy a taposási kár mérséklése érdekében szükségessé vált a területet érintő gépjárműforgalom, valamint a gyalogos látogatók mozgásának szabályozása.

A nemzeti park munkatársai tízezer tőzikét ültettek át
Fotó: VN/ÖNP

– Régi probléma, hogy a virágzási szezonon kívül traktorral, terepjáróval keresztül-kasul járkálnak az erdőn vadászok, horgászok, a környező rétek és erdők tulajdonosai. A nyílt túráknak és az internetnek köszönhetően egyre több a látogató. Ahol már járt korábban egy autó vagy egy traktor, azon a nyomon indulnak el a gyalogosok, és előbb utóbb egész sztrádát taposnak. Nem lehet minden fához őrt állítani. Mindenkivel egyesével próbáltunk megegyezni, hogy ne menjenek keresztül járművekkel, de hiába. Végül úgy döntöttünk, hogy a híd folytatásaként korábban használt úton lehet csak járművel közlekedni. Ez le lesz zárva sorompóval, és csak a jogosultak kapnak hozzá kulcsot – mondta. – A használaton kívüli úton viszont elszaporodott a tőzike. Ezeket áttelepítjük oda, ahonnan a taposás miatt már eltűntek. A botanikusaink határozták meg az ültetés idejét.

Ilyenkor a legalkalmasabb az idő, amikor termést hozott, és még látszik a növény, de már kezd visszahúzódni. Az akcióban az igazgatóság huszonhárom munkatársa vett részt. Mintegy tízezer tőzikét ültettünk át a „legalizált” útról a kitaposott csapákra – tette hozzá Szekeres Zsófia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában