életmód

2021.04.25. 07:00

Mozogjunk rendszeresen – A közös edzés élmény lehet szülőnek és gyereknek egyaránt

A hónapok óta tartó bezártság mellett nem feledkezhetünk meg a mozgásról, főleg kisgyerek mellett. Ez nemcsak nekünk, de a kicsiknek is fontos, hogy levezethessék a fölösleges energiáikat. De hogyan tudjuk megoldani ezt otthon egyszerűbben és játékosan?

Tóth Dóra

Fotó: Shutterstock

Bár rengeteg megoldás létezik, mégis sok szülőnek okoz gondot a rendszeres edzés kisgyerek vagy gyerekek mellett, főleg ha már mindenki unja az otthonlétet. A motiváció könnyen elfogyhat, nem egyszerű a munka, a család és az egészséges életmód közötti megfelelő egyensúlyt megtalálni, sok szervezés és akaraterő szükséges hozzá.

Az interneten számtalan lehetőségből válogathatunk, különböző ötleteket találhatunk, hogyan foglalhatjuk le gyermekeinket úgy, hogy közben a mi testmozgásunk is meglegyen. Vehetünk példákat a testnevelésórák anyagából is. Körbeküldhetjük például a gyerekeket a lakás különböző helyiségein, de vigyünk az edzésbe egy kis csavart: menjenek különböző módokon, rák-, pók- vagy mackójárásban. A szobák sorrendjét is meghatározhatjuk, valamint mi is csatlakozhatunk hozzájuk. Így nemcsak közös móka és játék lesz a dologból, de saját izmainkat is átmozgathatjuk.

Szervezhetünk egy közös videó­tornát is. Rengeteg játékos felvétel elérhető, amivel még a lustább gyerkőcök is rávehetők a mozgásra. Hogy mi se maradjunk ki, választhatunk kifejezetten szülő-gyerek párosnak készült felvételeket, vagy elindíthatjuk egyszerre a picik és a saját videónkat is, így külön-külön, de mégis együtt mozoghatunk.

Ha egyébként szerves része az életünknek a sport, a kicsik is azt látják rajtunk, hogy ez jó dolog, őket is könnyebben rávehetjük a közös és egyéni testmozgásra.

Amennyiben gyermekünket nehezen vesszük rá a mozgásra, akkor is van megoldás: próbáljunk meg a pihenési idejük alatt, délutáni alváskor időt szánni az edzésre.

Könnyebbé tehetjük a sportolást, ha lemondunk a hosszú edzésekről, a fókuszt pedig helyezzük át a rendszerességre. Ha csak 15-20 percet is mozgunk egy nap, legalább az alatt az idő alatt adjunk bele mindent. Emellett vegyük figyelembe azt is, hogy gyermekünk mennyi ideig tud koncentrálni a mozgásra, ha közösen végezzük – hiszen nincs értelme órákig ugrálni, ha a kicsi már tíz perc után unja az egészet.

Kiemelt képünkön: Nem kell lemondani a testmozgásról!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában