programajánló

2021.04.23. 07:00

Mutatjuk, milyen programok várják Vas megyében a következő napokban

Lesz színház, koncert, előadás, kiállítás – persze minden csak virtuális térben.

Polgár Patrícia

Caramel online koncertje szombat este

Fotó: MW-archív/KZ

Online színház

Április 23., péntek 20 óra: e-Néző #20 – Dollár Papa Gyermekei: Torkig – kisfilm. A közös idegállapot és jelen megragadása egy nő szemszögéből. A műfajilag besorolhatatlan alkotás kifejezetten online térre készült, arra rezonál. A fikció és a valóság határán billegve borzolja az idegeket. Történjen már valami! A film hossza: 37 perc. Részletek a Trafó House honlapján.

Április 29., csütörtök 19 óra: Április 29-én debütál az eSzínház felületén a szombathelyi Weöres Sándor Színház A Grönholm-módszer című előadása. A produkció több mint négy éve fut telt házzal a színházban. A szokatlan helyszínre álmodott előadás rendezője Nagy Cili. Játsszák: Nagy Cili, Endrődy Krisztián, Antal D. Csaba, Kelemen Zoltán és Ostyola Zsuzsanna. Részletek az eSzínház és a Weöres Sándor Színház honlapján. A darab előzetesét a színház YouTube-csatornáján tekinthetik meg.

A Grönholm-módszer című darab az eSzínházon

Online koncert

Április 24., szombat 21 óra: Caramel OnLive online koncert. A Caramel OnLive a SzínházTV első saját gyártású koncertje. A koncert különlegessége, hogy a népszerű előadó és zenekara tizenegy hónap kihagyás után itt találkozik újra egymással, annak reményében, hogy fel tudják idézni a közös zenélés szeretetét. – Tizenegy hónapja nem énekeltem. Nem találkoztam a közönséggel. Ez nagyon hoszszú idő egy zenekar életében. Különleges pillanat ez. Sose volt ilyen. Van bennem némi bizonytalanság, hogy ha majd visszatér az élet, akkor az emberek mennyire lesznek nyitottak az élő koncertekre. Most azért vagyunk itt, hogy felidézzük a koncertélményt a közönségnek és végigzenéljünk ezt verőfényes a délutánt – vallott a felvétel napján az énekes. A koncerten tizennégy remek dal hangzik el, köztük olyan slágerek, mint a Csillagom, az Átutazók, a Szállok a dallal vagy a Lélekdonor. A tizenkét kamerával rögzített, különleges hangulatú koncert szombat este 21 órától lesz látható és hallható a SzínházTV műsorán.

Caramel online koncertje szombat este

Online előadás

Április 26., hétfő 20 óra: Anyák a mesékben – Boldizsár Ildikó előadása. „A mese olyan történet, amelyben mindenért meg kell dolgozni, semmi sem magától szép és jó, semmi sem magától működik rendben.” Boldizsár Ildikó több évtized mesekutatói és terapeutai tapasztalatát ötvözi a mesék ősi világából hozott tudással, bölcsességgel. Nagy sikerű meseválogatások, szakirodalmi könyvek és az általa kidolgozott Metamorphoses Meseterápiás Módszer is mutatja, hogy minden élethelyzetnek van mesebeli párja, és minden mesében az önmagunkkal való találkozás a legfontosabb. Miért nincsenek jó anyák a mesékben? És miért tűnnek el olyan hamar, ha mégis vannak? Miért olyan bonyolult az anya-lánya kapcsolat a mesék szerint, és mi van az anya-fiú kapcsolatokkal? Miért süt az anya hamuban sült pogácsát? Egyáltalán: milyen példákkal és ellenpéldákkal segítenek a történetek az anyává válásban? Ezekre a kérdésekre kereshetik a választ Boldizsár Ildikó mesekutató, író, meseterapeuta segítségével április 26-án egy online élő előadás során. Az ingyenes eseményre a Zoomon keresztül, az eseménynél megadott linken lehet bejelentkezni a kezdés időpontjában. Az előadást májusban háromalkalmas mesekalauz-szeminárium követi, amelyen a résztvevők egy-egy előre elküldött, anyasággal kapcsolatos népmesét dolgoznak föl. Részletek hamarosan a csendbenno.net oldalon.

Online kiállítás

Április 24., szombat 16 óra: Útonjárók és vámszedők Savariában – a Savaria Múzeum online tárlatvezetése. A Borostyánkő út és a vámház. A Járdányi Paulovics István Romkertet a pompás IV. századi mozaikok mellett elsősorban a Borostyánkő út itt feltárt szakasza tette messze földön híressé. Ahogy azt az ásatáskor előkerült vámbélyegző tanúsítja, a villa alakú, kikövezett útelágazásnál a római időkben vámház is állott. A tematikus vezetés során megismerkedhetünk e kiemelkedő jelentőségű kereskedelmi és hadiút történetével, nevének eredetével és szerepével Savaria létrejöttében, valamint megtudhatjuk, hogyan közlekedtek a rómaiak. Megismerkedhetünk továbbá az itt megtalált nevezetes vámbélyegzővel, annak hajdani tulajdonosával, és rövid bepillantást nyerhetünk a római vámrendszer rejtelmeibe is. Tárlatvezető: Simon Gábor. A tárlatvezetés megtekinthető a Savaria Múzeum

Facebook-oldalán és a Savaria MHV Múzeum YouTube-csatornáján.

Online tárlatvezetés a Savaria Múzeumban
Fotó: VN-Archív/UT

Április 28., szerda 17 óra: TOP10 – Történeti kiállítás. A Magyar Nemzeti Múzeum online tárlatvezetése. Fedezze fel a koronázási palástot, nézze meg a legszebb aranykincseket vagy vessen egy pillantást a leghíresebb zeneszerzők hangszereire! Ismerkedjen meg a múzeum gyűjteményének legkiemelkedőbb darabjaival egy órában! A tárlatvezetés a ZOOM felületén keresztül valósul meg. A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Részletek a Facebook-eseménynél olvashatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában