Környezetvédelem

2021.04.16. 13:00

Ne öntse ki a használt sütőolajat! – Egyre több helyen gyűjtik Vas megyében

Több vasi település csatlakozott a programhoz, amellyel a háztartásokban használt sütőolaj környezetbarát tárolására és elszállítására van lehetőség. A fogadtatásról és a tapasztalatokról polgármesterektől érdeklődtünk.

Tóth Kata

Tóth Árpád polgármester mutatja a konténereket

Fotó: Unger Tamás

Tíz éve indult a program. Az első időkben csak meghatározott töltőállomásokra vihettük a használt olajat, ott vette át a Mol, ezenkívül üzemi konyhákban és éttermekben, később egyes kiskereskedelmi láncok bejáratánál, óvodáknál és iskoláknál is biztosították az átvételt és az elszállítást. A megyét járva egyre több helyen látni a speciális sárga konténereket – ezekben lehet az elhasznált étolajat elhelyezni. Gyöngyösfalu februárban csatlakozott a környezettudatos programhoz. Tóth Árpád polgármester tegnap a közösségi ház udvarán mutatta meg a március közepén érkezett tárolókat.

– Idősebbek és fiatalok egyaránt nagyon jól fogadták a faluban az új lehetőséget. Mostantól nem kell Szombathelyre vagy a kőszegi benzinkútra vinni a háztartásban összegyűlt olajat, hozhatják ide is. Március 12-én került ki a két konténer, azóta az egyik megtelt, hamarosan begyűjti az elszállításról gondoskodó cég, és üreseket hoz helyette – mondta.

A polgármester arról is beszélt, hogy igyekeznek fejleszteni, bővíteni a hasonló lehetőségeket: a Gyöngyösfaluban lakók nagy kívánsága a hulladékudvar, ahol az ágakat, nyesedéket külön gyűjtik, és aprítéknak elviszik. Annak a beruházásnak a megvalósításához magántőke bevonását tervezik.

Az 1350 lelket számláló Nádasdon is van lehetőség a lakossági használt sütő­olaj elhelyezésére: a Nádasdi Széchenyi István Általános Iskola hátsó bejárata mellett kihelyezett 240 literes, sárga színű hulladékgyűjtő edénybe dobhatják a helyiek lezárt PET-­palackban vagy befőttesüvegben az olajat. Karvalits Zoltán polgármester arra hívja fel a figyelmet, hogy így cseppmentes a rendszer, nem áll fenn a kiömlés veszélye.

Tóth Árpád polgármester mutatja a konténereket
Fotó: Unger Tamás

– Három évvel ezelőttig volt már hasonló lehetőségünk: egy cég havonta egy alkalommal az előre kiadott kis kannákba összegyűjtötte az elhasznált, fölöslegessé vált sütőolajat. Amikor ez megszűnt, a legközelebbi körmendi Mol-benzinkútra vihette mindenki a hulladékot. Jókor jött az új ajánlat: nemrég szerződtünk, három hete megérkezett a gyűjtőedény, és két héten belül meg is telt – mondta a polgármester.

Hozzátette még: a gyűjtő cég minden hasznosítható, be­gyűjtött kilogramm sütőolaj után 25 forint visszatérítést ad egy, az önkormányzat által megjelölt szervezetnek, esetükben a Nádasdi Iskoláért Egyesületnek. Így aki összegyűjti a használt olajat, a környezet megóvásán túl a gyerekeket is támogatja.

Ne engedjük tehát a lefolyóba, és ne dobjuk a szemétbe a sütésre már nem alkalmas olajat, mert az a csatorna dugulását okozhatja – vagy nehezen lebomló anyagként halmozódik a lerakókban.

A begyűjtést végző cég pedig arra hívja fel a figyelmet: használat után várjuk meg, amíg kihűl az olaj, csak utána öntsük bele a gyűjtőedénybe. Visszagyűjtésre ugyanazt a palackot ajánlják, amelyből az étolajat felhasználták, hogy ne legyen szükség új edény elhasználására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában