Frissen Vasból

2021.04.05. 07:00

Sárváron maradt a bajor királyi hagyaték jelentős része

A sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum őrzi továbbra is az utolsó bajor király hagyatékának jelentős részét. A magyar kormány segítségével a múzeumban maradhat a Wittelsbach királyi hagyaték többsége. Húsz év után rendeződött közös megegyezéssel a bajor kincs sorsa.

Pajor András

Takács Zoltán Bálint igazgató a készülő bajor kincseket bemutató kiállításon a híres ezüsttál mellett

Fotó: PÁS

A bajor család házasság révén került Sárvárra. Lajos herceg, majd király vette feleségül Mária Terézia Dorottya modenai főhercegnőt 1868-ban. A király Sárváron hunyt el 1921-ben. A két világháború között második fiúgyermekük, Ferenc herceg lakott a sárvári várban. A II. világháború végén hagyták el a települést. A híres sárvári ménest vonattal szállították el értékeik nagy részével együtt.

Mindent azonban nem vitt magával a család, hanem a vár egyik sarkába befalaztak ezüst és porcelántárgyakat, festményeket. A hagyatékot 1952-ben találták meg. Ezt a történetet dolgozta fel A kazamaták titka című ismert magyar ifjúsági film is.

Takács Zoltán Bálint igazgató a készülő bajor kincseket bemutató kiállításon a híres ezüsttál mellett
Fotó: PÁS

A sárvári múzeum leltárkönyvébe felvett tárgyakkal kapcsolatban a rendszerváltás után a bajor királyi család a bírósághoz fordult. Mivel a gyűjtemény sosem került át a magyar állam tulajdonába, végül a bíróság 1999-ben megállapította, hogy a tulajdonjog a Wittelsbachokat illeti. A következő két évtizedben hosszabb-rövidebb megszakításokkal folyamatos tárgyalások során próbálták a megyei önkormányzat, majd az elmúlt években a sárvári önkormányzat és a múzeum munkatársai megtalálni a mindkét fél számára megfelelő megoldást. A jogi határozat nem tette lehetővé, hogy az idők végezetéig az anyag a múzeumban maradjon.

A bajor fél egyértelmű szándékai között szerepelt, hogy a hagyaték egy részét, adott esetben egészét elviszi a múzeumból. A jelenlegi magyar kormányzat figyelemmel kísérte a tárgyalásokat és végül elfogadva az önkormányzat kezdeményezését megvásárolta a hagyaték jelentős részét. A hercegi család úgy döntött, hogy az állam által nem megvásárolt műtárgyakat Münchenbe szállította és egy részét aukcióra bocsájtotta.

– A Nádasdy múzeum munkatársai most azon dolgoznak, hogy az itt maradt anyagot teljes egészében bemutassuk a nagyközönségnek. Többek közt a 17. század közepén Nürnbergben készült ezüst tálat, amely ritkaság, vagy a bajor királyi porcelánmanufaktúra csodálatos vadászjelenet díszített készletét, vagy a több mint 300 darabból álló berlini porcelánkészletet. Megtekinthetők lesznek a bajor herceg kisasszonyok által festett tányérok is – monda el a tervezett tárlatról Takács Zoltán Bálint, A Nádasdy Kulturális Központ igazgatója.

Az új kiállításon szerepelnek majd a múzeum által az elmúlt években vásárolt olyan emlékek, amik a modenai hercegek és a bajorok sárvári történetébe, hétköznapjaiba engednek betekintést. A közönség először találkozhat azokkal a fényképfelvételekkel, amelyeket a családról készítettek Sárváron és a környékbeli uradalmaikban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában