Emléktáblát helyeztek el

2021.04.07. 07:00

Száz éve Szentgotthárdon is járt az utolsó magyar király

Április 5-én, húsvéthétfőn pontosan 12 óra 45 perckor Huszár Gábor polgármester és Woki Zoltán lokálpatrióta megkoszorúzták a vasútállomáson azt az emléktáblát, amit IV. Károly király száz évvel ezelőtti Szentgotthárdra érkezésének emlékére állított az önkormányzat.

Tersztyánszky Krisztina

A különvonat, amellyel IV. Károly száműzetésének helyszínére, Svájcba utazott, 1921. április 5-én Szentgotthárdon és Gyanafalván (Jennersdorf) is megállt

Fotó: VN/Hotel Raffel Jennersdorf

Amint arról korábban beszámoltunk, IV. Károly utolsó magyar király húsvéti visszatérésének századik évfordulóján nagyszabású megemlékezést terveztek Szentgotthárdon és Jennersdorfban. A Covid-­19-járvány azonban átírta a terveket.

A király szombathelyi vasútállomásról induló különvonata Körmend és Nagycsákány érintése után 12 óra 45 perckor Szentgotthárdon állt meg. Népes küldöttség élén dr. Vargha Gábor udvari tanácsos üdvözölte a száműzetésbe távozó királyt, akit a közönség lelkes ovációban részesített.

A különvonat, amellyel IV. Károly száműzetésének helyszínére, Svájcba utazott, 1921. április 5-én Szentgotthárdon és Gyanafalván (Jennersdorf) is megállt
Fotó: VN/Hotel Raffel Jennersdorf

Gróf Sigray Antal kormánybiztos bemutatta a járási tisztikart, akikkel a király elbeszélgetett. Negyedórával később a különvonat a közönség viharos éljenzése közben továbbrobogott. A királynak és kíséretének az akkori utolsó magyar állomáson, Gyanafalván (ma Jennersdorf) több mint két órán át kellett várakoznia, amíg megérkezett Bécsből a beutazási engedély Ausztriába. Ezután a vonat Károlyt Svájcba, száműzetésének helyszínére vitte.

Április 5-én volt az esemény századik évfordulója. A méltó megemlékezést már egy évvel ezelőtt elkezdték szervezni. Mind Jennersdorfban, mind Szentgotthárdon emléktábla-avatást terveztek nagyszabású rendezvény keretében, prominens személyek meghívásával. Sikerült több magyar és osztrák támogató szervezetet és magánszemélyt a kezdeményezés mögé állítani és pályázattal anyagi forrást is biztosítani. Az esemény magyar, illetve Vas vármegyei vonatkozásait Woki Zoltán könyv formájában is feldolgozta, melyet száz fénykép színesít.

A könyvbemutatót – ha a járványhelyzet engedi – július 31-én tartják majd meg, amikor már két százéves jubileumról lehet megemlékezni, hiszen ekkor lépett hatályba a trianoni szerződés, azaz kialakult az osztrák–magyar határvonal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában