Frissen Vasból

2021.04.14. 11:42

Többször is átverte a visszaeső csaló az egyik körmendi dohánybolt eladóját

A Szombathelyi Törvényszék, mint másodfokú bíróság telekommunikációs eszköz útján megtartott nyilvános ülésen a vádlott cselekményét csalás bűntettének minősítve helybenhagyta a Körmendi Járásbíróság által kiszabott 1 év 4 hónap szabadságvesztést.

vaol.hu

Fotó: Unger Tamás

A Körmendi Járásbíróság a 2020. szeptember 7-én kihirdetett ítéletével állapította meg a különös visszaeső, más ügyben jogerős szabadságvesztését töltő vádlott bűnösségét. Az 1 év 4 hónap szabadságvesztést börtönben rendelte végrehajtani azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható, továbbá a vádlottal szemben 13.239 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el – tájékoztat hivatalos oldalán a Szombathelyi Törvényszék.

Mint írják, a tényállás szerint a vádlott 2018. augusztus 30-án 13:30 körül megjelent egy körmendi dohányboltban és az eladótól különböző dohánytermékeket, alkoholt, energiaitalt, illetve kávét kért. Miután az eladó a vádlott által kért termékeket kettő részletben beütötte a pénztárgépbe, a vádlott közölte, hogy nincs nála pénz, de hazamegy érte. Az eladó ekkor azt kérte a vádlottól, hogy amíg visszaérkezik, hagyja a dohányboltban a kért termékeket, mire a vádlott azzal győzködte őt, hogy azokra sürgősen szüksége van, de mindenképpen visszajön rendezni a tartozását, valamint hivatkozott arra is, hogy a többi eladó is adott már neki hitelbe termékeket. A terhelt folyamatos győzködésének hatására az eladó fizetés nélkül átadta a vádlottnak az érintett termékeket, aki azokkal távozott a boltból.

A vádlott egy óra múlva visszaérkezett a trafikba és közölte az eladóval, hogy ígérete ellenére nem tudja kifizetni az általa elvitt tételeket, de ígéretet tett arra, hogy másnap mindenképpen rendezi a tartozását. A terhelt ekkor további termékeket is kért az eladótól a korábbiakhoz hasonló indokokkal, sőt ekkor biztosítékul azt is felajánlotta, hogy ott hagyja a bankkártyáját, amelyre azonban végül nem került sor. Az eladó ekkor további dohánytermékeket, alkoholt és energiaitalt adott át a vádlottnak, amelyeket már a pénztárgépbe nem ütött be, hanem feljegyzésein rögzített. A vádlott 108.110 forint értékben jutott hozzá különböző termékekhez fizetés nélkül.

A vádlottnak – ígéreteivel ellentétben – nem állt szándékában az általa elvitt termékek vételárának megfizetése, így az eladót jogtalan haszonszerzés érdekében tévedésbe ejtette, amellyel a dohánybolt sértettnek összesen 108.110 forint kárt okozott, amely az eljárás során részben lefoglalással (94.871 forint értékben) megtérült. A sértett dohánybolt részére a fennmaradó kárt az eladó megtérítette.

Az ítélet ellen a vádlott felmentésért, míg védője elsődlegesen bűncselekmény hiányában való felmentésért, másodlagosan a kiszabott büntetés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést.

A másodfokú bíróság indokolása szerint a bűncselekményt korábbi végrehajtandó szabadságvesztésre ítélését követően és néhány nappal a szabadságvesztés végrehajtásának megkezdése előtt elkövető, többszörösen büntetett előéletű, különös visszaesőnek minősülő vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés – az okozott kár jelentős részének megtérülésére, a ténybeli beismerésre és az időmúlásra is figyelemmel – tettarányos, a generális és speciális prevenciónak megfelelő büntetés, annak enyhítésére nem volt lehetőség.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában