energiahatékonyság és tapadás

2021.04.25. 07:00

Új abroncscímkéket vezetnek be május 1-jétől

A 2021. május 1-jétől életbe lépő új rendelet alapján a személyautók, buszok és tehergépkocsik abroncsainak megújuló címkéi egyértelmű és egységes besorolást adnak a gumiabroncsok műszaki jellemzőiről.

VN

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Koszticsák Szilárd

A cél az, hogy az új címkék az eddigieknél is több információt nyújtsanak a fogyasztóknak az abroncsok minőségi paramétereiről, ideértve a biztonsági és környezetvédelmi normák teljesítését is.

A címkék segítenek a fogyasztóknak megalapozott döntéseket hozni a gumiabroncsok vásárlása során, mivel az egyszerűen áttekinthető három fő paraméter és a két kiegészítő információ alapján könnyen eldönthetik, hogy mi a fontos számukra. Ugyanakkor a rendelet megalkotói szerint a címkék újításokra, fejlesztésekre is késztetik a gyártókat, hogy gumiabroncsaik hatékonyabbak, biztonságosabbak és csendesebbek legyenek.

Az energiahatékonyság és a tapadás jelölése
Fotó: HTA

A címke bal oldalán az energiahatékonysági osztályokat találjuk. A skála A-tól (leghatékonyabb) E-ig (legkevésbé hatékony) terjed. A csúcskategóriás, zöld címkét kiérdemlő gumiabroncsok gördülési ellenállása kisebb, ezért az ezeket az abroncsokat használó járművek kevesebb energiát igényelnek, ami alacsonyabb fogyasztást jelent. A címke jobb oldala az abroncsok vizes tapadásáról nyújt információt. A skála szintén A-tól (rövidebb fékút nedves aszfalton) egészen E-ig (leghosszabb) terjed; minél sötétebb kék színű a nyíl, annál rövidebb a fékút.

A címke alján az abroncsok által kibocsátott külső zaj besorolása olvasható le: ez vagy A lehet (kevés zaj a járművön kívül), vagy B, ami a nagyobb zajszintet jelzi, a C osztály az új besorolás szerint már nem megengedett. Ez a decibelben is jelzett zajszint nem azonos azzal, amelyet az autó belsejében érzékelhetünk. A változtatás célja közérdek: az EU éves energiafogyasztása és ezáltal a CO-kibocsátása is csökkenjen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában